ДНЗ №11 ”Берізка”, Ворзель
Київська область, Бучанський район

Медична сестра ЗДО№11 "Берізка"

Лазебна Марина Леонідівна

Межі нормального артеріального тиску у дітей

При досягненні показників 110 120/60 70 мм рт. ст., АД потім надовго зупиняється на цих показниках.

Розроблено формули для визначення нормального артеріального тиску у дітей різного віку.

Систолічний (СД) артеріальний тиск до року обчислюється з урахуванням залежності 76 + 2м, де м-число місяців. Старше року для обчислення АТ застосовується дещо інша залежність: 90 + 2л, де л число років.

Нормальне ДД (Діастолічний артеріальний тиск) Для дітей до року визначається за закономірності від двох третин до половини максимального СД, а для дітей старше року - 60 + л (число років).

Верхня межа нормального СД 105 + 2л, ДД - 75 + л, а нижній СД - 75 +2 л, ДД - 45 + 2л (років).

У табличному вираженні ці показники виглядають наступним чином:

Вік

до 2 тижнів.

2-4 тижнів.

до року

2-3 роки

3-5 років

6-9 років

10-12 років

13-25 років

АД, мм.рт.ст.

СД

min

60

80

90

100

100

100

110

110

max

96

112

112

112

116

122

126

136

ДД

min

40

40

50

60

60

60

70

70

max

50

74

74

74

76

78

82

86

Причини аномального тиску у дітей

АД у дітей може зростати при хворобах нирок або ендокринної системи, але в кожному разі не допускається лікування дітей засобами від гіпертонії без належного лікарського обстеження.

Найчастіше зростання тиску у підлітків, хоча і може відбуватися щодня, але носить епізодичний характер. Хлопчики в чотирнадцять-п'ятнадцять років і дівчинки від дванадцяти до тринадцяти знаходяться в пубертатному періоді розвитку, коли не тільки спостерігаються скачки в зростанні, але відбувається і гормональна перебудова організму.

Судинна система в цей час вельми чутлива до деяких гормонів, вироблення яких ініціює звуження артерій, що викликає зростання тиску. При перевищенні верхнього показника значення 135, слід вже звертатися до педіатра, для визначення причини цього стану.

Однак зростання тиску у підлітків може сигналізувати і про інші захворюваннях, інші симптоми яких тимчасово не проявляються. Це можуть бути патології нирок, серця, ендокринної системи.

Однак за відсутності впливу сторонніх захворювань слід підозрювати у підлітка первинну гіпертензію. Її не можна залишати без уваги, оскільки і дорослі варіанти цієї хвороби беруть початок у дитячому віці.

Причиною подібних відхилень від норми може бути і неправильний режим дня дитини. Есло вдумливо впорядкувати чергування інтелектуальних, психологічних і фізичних, навантажень, тиск можна нормалізувати.

Що потрібно робити при високому тиску?

По-перше, слід звернути увагу на здоровий сон необхідної тривалості, а це не менше восьми-дев'яти годин, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, а необхідна фізичне навантаження, все-таки не повинна супроводжуватися надмірним напруженням.

Слід звернути увагу і на раціон дитини, слід виключити причини, що викликають метаболічний синдром - порушення обміну речовин. Проявляється цей стан в ожирінні, зменшеної чутливості до інсуліну.

Це істотні фактори ризику виникнення гіпертонічної хвороби. Слід помітно знизити споживання надто жирної їжі, солодких і борошняних страв.

Шкідливий і надлишок солі, добова доза якої не повинна бути більше шести грамів. А корисними є нежирна білкова їжа, фрукти, ягоди та овочі принесуть тільки користь.

Необхідно вибирати продукти, багаті калієм і магнієм, це смородина, абрикоси, кабачки, квасоля, огірки. Необхідні вівсяні та гречані каші, гречки, корисний чай з шипшини.

——————————————————————————————————————————————————————————

22.02.2024                                                 Приблизне  чотритижневе меню на весну

 

                                                                 Понеділок 1 тиждень

Найменування продуктів

           Маса нетто

                 Хімічний склад

           Білки

        Жири 

      Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                        Сніданок :

Каша пшоняна з фруктами  ТК 35

110

117

147

4.0

4.0

5.0

3.2

3.2

4.0

29.1

33.6

41.9

159

176

220

Соус фруктовий з морожених ягід (вишня) ТК 34

29

30

40

0.3

0.3

0.4

0.0

0.0

0.0

3.9

5.4

7.5

19

25

34

Омлет ТК 33

60

60

60

5.9

5.9

5.9

6.1

6.1

6.1

2.6

2.6

2.6

89

89

89

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.10

8.06

8.06

9.67

89.20

89.20

107.04

Морква тушкована з чорносливом ТК 32

53

53

70

0.9

0.9

1.2

2.1

2.1

2.6

8.3

8.3

10.9

52

52

67

Всього за сніданок :

 

 

 

15.0

15.0

17.8

14.7

14.7

17.2

50.4

56.4

71.4

414.20

431.20

517

 

                                                                                            Обід :

Суп овочевий зі сметаною  ТК 46

150/4

1504

200/5

1.32

1.32

1.74

2.99

2.99

3.74

7.71

7.71

10.27

61.49

61.49

79.78

Рибна палочка з яйцем ТК 50

46

46

69

9.2

9.2

13.5

4.6

4.6

6.2

4.8

4.8

6.7

98

98

137

Пюре із гороху ТК 42

100

100

125

10.3

10.3

12.9

3.2

3.2

3.9

24.4

24.4

30.5

167

167

208

Компот із свіжих фруктів( з яблук) ТК 18

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

23.3

23.3

30.8

13.8

13.8

17.2

60.2

60.2

75.3

434

447.49

561.78

                                                                                             Вечеря :

Котлета рублена з курятини ТК 36

58

58

77

10.8

10.8

14.5

3.6

3.6

4.6

8.2

8.2

11.2

111

111

148

Каша гречана розсипчаста ТК 48

82

82

103

4.2

4.2

5.3

2.6

2.6

3.2

21.2

21.2

26.6

125

125

157

Молоко кип’ячене ТК 44

100

100

120

2.8

2.8

3.4

2.5

2.5

3.0

4.7

4.7

5.7

52

52

62

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Ікра з буряка ТК 84

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Всього за полуденок:

 

 

 

22.9

22.9

29.1

11.1

11.1

13.3

68.2

68.2

84.4

399.1

399.1

492.2

                                                                                   Вівторок 1 тиждень

Найменування продуктів

           Маса нетто

                                                    Хімічний склад

    Білки

   Жири

   Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                              Сніданок :

Горошок овочевий відварний ТК 102

32.5

32.5

 

1.6

1.6

 

0.06

0.06

 

4.49

4.49

 

23.73

23.73

 

Огірок солоний ТК 178

 

 

26

0.0

0.0

0.21

0.0

0.0

0.03

0.0

0.0

0.6

0

0

3.38

Тюфтелька куряча ( з овочами) ТК 23

66/24

66/24

88/32

11.5

11.5

15.6

5.3

5.3

6.6

11.6

11.6

15.1

141

141

184

Каша ячнева розсипчаста ТК 25

90

90

103

3.0

3.0

3.4

1.8

1.8

2.2

20.0

20.0

22.7

109

109

125

Кефір 2.5% ТК 11

100

100

125

3.0

3.0

3.8

2.5

2.5

3.1

3.5

3.5

4.4

59

59

74

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок:

 

 

 

22.9

22.9

25.1

15.1

15.1

14.3

54

54

52.8

403.73

403.73

457.38

                                                                                                          Обід :

Суп овочевий зі сметаною ТК 46

150/4

150/4

200/5

1.3

1.3

1.7

3.0

3.0

3.7

7.7

7.7

10.3

61

61

80

Мафіни з овочами з твердим сиром ТК 43

63

63

84

12.0

12.0

15.9

5.4

5.4

7.3

3.8

3.8

5.1

112

112

149

Плов з родзинкамиТК 45

100

100

120

2.6

2.6

3.1

2.7

2.7

3.2

31.1

31.1

37.3

156

156

186

Апельсин свіжий ТК 66

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

18.5

18.5

23.5

13.6

13.6

16.8

58.2

58.2

70.2

424

424

518

                                                                                                      Вечеря :

Морка тушкована в сметані ТК 162

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Пудинг сирно-яблучний  КТ 28

134

140

178

16.0

16.0

20.4

12.0

12.0

15.0

14.1

20.6

26.0

231

256

322

Соус фруктовий ( вишневий) ТК  34

11

12

17

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

1.4

1.9

3.2

7

9

14

Сік персиковий ТК29

120

120

180

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

19.1

19.1

28.6

82

82

122

Всього за вечерю:

 

 

 

17.3

17.3

22.3

15.1

15.1

19.1

39.5

46.5

64.3

378

415

55

                                                                                     Середа 1 тиждень

Найменування продуктів

  Маса нетто

     Хімічний склад

  Білки

   Жири 

   Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                          Сніданок :

Салат із зеленого горошка з цибулею ТК 152

77

77

88

3.8

3.8

4.3

1.6

1.6

1.7

11.4

11.4

12,9

72

72

80

Гуляш курячий ТК 39

32/18

32/18

43/24

9.9

9.9

13.2

3.4

3.4

4.3

4.0

4.0

5.4

87

87

116

Каша розсипчаста з цибулею ТК 87

97

97

121

4.1

4.1

5.1

2.4

2.4

3.0

25.6

25.6

31.9

142

142

177

Компот із сушених яблук ТК 47

100

100

135

0.2

0.2

0.2

0.0

0.0

0.0

3.8

8.8

12.1

15

34

46

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

30/8

30/13

3.3

3.3

5.1

3.9

3.9

6.2

9.9

9,9

9.9

89

89

118

Всього за сніданок :

 

 

 

21.3

21.3

27.9

11.3

11.3

15.2

54.7

54.7

72.2

405

405

537

                                                                                                       Обід :

Капуста тушкована ТК 240

60

60

80

1.47

1.47

2.06

2.01

2.01

2.71

4.98

4.98

7.26

44

44

59

Суп гречаний ТК4

150

150

200

1.5

1.5

2.0

1.2

1.2

1.6

10.2

10.2

13.8

56

56

77

Шніцель зі свинини ТК 2

60

60

81

8.4

8.4

11.1

14.5

14.5

19.1

8.6

8.6

11.2

199

199

262

Картопля тушкована з цибулею та томатом ТК 3

100

100

113

2.5

2.5

2.8

3.5

3.5

4.0

19.7

19.7

22.4

119

119

135

Фрукти свіжі (яблуко) ТК 66

54

54

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

5.6

5.6

8.3

24

24

36

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

15.6

15.6

19.5

23.9

23.9

30

62.3

62.3

76.5

513

513

640

                                                                                                         Вечеря :

Буряк, тушкований в сметанному соусі ТК 10

57

57

75

1.1

1.1

1.5

2.1

2.1

2.7

6.8

6.8

9.1

48

48

63

Биточок перловий ТК 17

76

80

100

3.6

3.6

4.4

4.8

4.8

5.5

19.6

23.1

28.1

136

150

180

Соус із сухофруктів (кураги) ТК 16

57

57

72

1.0

1.0

1.3

0.0

0.0

0.0

14.8

14.8

18.5

60

60

75

Яблуко,фаршироване сиром кисломолочним ТК 9

90

94

124

10.4

10.4

13.7

6.0

6.0

7.9

7.4

11.4

14.8

126

142

185

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за полуденок :

 

 

 

16.2

16.2

20.9

12.9

12.9

16.2

48.6

56.1

70.6

371

399

503

                                                                                                Четвер 1 тиждень

Найменування продуктів

    Маса нетто

                           Хімічний склад

    Білки

   Жири

    Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                                                           Сніданок :

Морка тушкована в сметані ТК 162

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Сирники ТК 243

105

105

120

18.09

18.09

22.57

11.68

11.68

14.84

26.57

26.57

33.19

278.17

278.17

349.65

Соус яблучний ТК 6

73

73

89

0.3

0.3

0.3

0.3

0.3

0.3

10.4

12.4

14.8

44

52

62

Чай (трав’яний) ТК 5

150

150

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фрукти свіжі ( яблуко) ТК 66

54

54

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

5.6

5.6

8.3

24

24

36

Всього за сніданок :

 

 

 

17.5

17.5

23.5

15.0

15.0

19.8

36.1

45.6

58.2

404

422

539

                                                                                                           Обід :

Борщ український ТК 21

150

150

200

2.1

2.1

2.8

2.5

2.5

3.1

10.0

10.0

13.1

69

69

89

Нагетси курячі ТК 19

56

56

75

12.0

12.0

16.0

4.2

4.2

5.4

12.1

12.1

16.5

136

136

182

Макарони відварені з овочами ТК 20

100

100

130

3.4

3.4

4.4

2.3

2.3

2.9

21.5

21.5

28

121

121

157

Компот зі свіжих яблук ТК 18

120

120

160

0.24

0.24

0.32

0.24

0.24

0.32

6.24

12.24

16.32

27

49.74

66.32

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

20.0

20.0

25.8

11.4

11.4

13.8

59.6

65.6

83.6

423

446.74

565.32

                                                                                                      Вечеря :

Ікра буряково- морквяна ТК 244

90

90

120

1.49

1.49

1.79

3.10

3.10

3.12

9.75

9.75

11.78

67.25

67.25

75.61

Суфле з вареного курячого мяса та рису ТК 65

100

100

133

10.72

10.72

14.3

4.79

4.79

6.26

10.9

10.9

14.49

132.3

132.32

175.32

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.1

8.06

8.06

9.67

89.2

89.2

107.04

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за полуденок:

 

 

 

19.53

19.53

24.67

14.1

14.1

17

40.3

40.3

49.3

359.75

359.75

428.97

 

                                                                                   П’ятниця 1 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                  Хімічний склад

        Білки

   Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                                                           Сніданок :

Омлет з морквою ТК 214

60

60

60

5.3

5.3

5.3

6.4

6.4

6.4

1.9

1.9

1.9

86

86

86

Шарлотка з рису та овочів ( з капустою білокачанною) ТК 219

120

120

147

5.2

5.2

6.4

6.6

6.6

7.7

27.7

27.7

34.1

191

191

230

Соус сметанний ( на молоці) ТК 213

40

40

55

1.0

1.0

1.6

2.4

2.4

4.0

4.7

4.7

6.7

45

45

69

Компот із свіжих фруктів (з яблук) ТК 18

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Всього за сніданок :

 

 

 

11.7

11.7

13.6

15.6

15.6

18.4

40.5

46.5

59

349

372

 

                                                                                           Обід:

Суп-пюре гороховий ТК 216

150

150

200

5.6

5.6

7.5

1.8

1.8

2.3

15.2

15.2

20.0

100

100

131

Зрази картопляні з курячим м’ясом « Човники» ТК 57

116

116

145

10.6

10.6

13.1

5.1

5.1

6.0

18.8

18.8

23.3

164

164

200

Бігос овочево – курячий ТК 217

8/22

8/22

13/32

2.8

2.8

4.3

1.4

1.4

2.0

1.9

1.9

2.9

30

30

46

Мус яблучний з фруктовим соусом ( вишневим ) ТК 55

10219

108/20

135/29

1.4

1.6

1.7

0.2

0.3

0.3

13.1

20.8

24.4

61

91

106

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід:

 

 

 

22.5

22.8

28.8

10.9

10.9

13.1

58.9

66.5

80.5

425

456

555

 

                                                                                            Вечеря :

Капуста тушкована ТК 240

100

100

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Хлібець рибний ТК 53

48

48

72

7.9

7.9

11.9

3.3

3.3

4.2

3.5

3.5

5.2

76

76

106

Банош по- гуцульськи з сиром твердим ТК 54

80/4

80/4

100/7

3.6

3.6

5.0

5.0

5.0

6.7

11.8

11.8

15.0

107

107

141

Сік персиковий ТК 51

120

120

180

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

19.1

19.1

28.6

82

82

122

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього полуденок:

 

 

 

16.3

16.3

22.6

13.8

13.8

17.5

48.7

48.7

64.8

410

410

539

                                                                                         Понеділок 2 тиждень:

Найменування продуктів

Маса нетто

                                       Хімічний склад

Білки

    Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                     Сніданок :

Морква припущена з родзинками ТК 184

57

58

85

0.8

0.8

1.2

0.8

0.8

1.2

6.9

7.9

11.4

34

38

55

Каша кукурудзяна розсипчаста ТК 95

90

90

113

2.5

2.5

3.1

1.8

1.8

2.3

21.4

21.4

26.8

113

113

141

Суфле яєчне ТК 108

75

75

75

6.8

6.8

6.8

7.5

7.5

7.5

6.0

6.0

6.0

118

118

118

Сік яблучний ТК 98

120

120

180

0.5

0.5

0.7

0.0

0.0

0.0

12.4

12.4

18.5

50

50

76

Фрукти свіжі (яблука) ТК 66

Всього за сніданок:

54

54

80

0.2

 

9.3

0.2

 

9.3

0.3

 

11.9

0.2

 

9,1

0.2

 

0.1

0.3

 

11.5

5.6

 

60.8

5.6

 

71.2

8.3

 

89.9

24

 

339

24

 

343

36

 

426

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                Обід :

Горошок овочевий відварний ТК 102

60

60

70

3.3

3.3

3.8

3.1

3.1

3.1

9.0

9.0

10.4

74

74

82

Суп болгарський зі сметаною ТК 99

150/4

1504

200/5

1.7

1.7

2.2

2.5

2.5

3.5

11.0

11.0

14.6

73

73

98

Фіш боли в томатному соусі ТК 101

41/27

41/27

62/41

8.1

8.1

12.1

2.0

2.0

3.3

5.3

5.3

7.7

71

71

109

Рагу овочеве з кашою ТК 100

95

95

120

2.4

2.4

3.0

3.0

3.9

4.5

14.8

15.8

20.1

102

105

130

Компот із свіжих фруктів ТК18

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

17.7

18.2

22.9

14.2

14..2

22.9

56.2

64.6

143.1

418

452

556

    

                                                                                                        Вечеря :

Капуста тушкована ТК 240

100

100

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Курячий рулет,фарширований яйцем ТК 104

60

60

80

11.8

11.8

15.7

5.4

5.4

6.7

5.3

5.3

7.0

119

119

154

Каша пшенична в’язка ТК 103

90

90

113

2.4

2.4

3.0

1.7

1.7

2.1

15.1

15.1

18.9

87

87

109

Кисіль молочний ТК 106

100

100

150

2.8

2.8

4.2

2.5

2.5

3.8

7.5

12.5

18.6

63

82

123

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за полуденок:

 

 

 

19.9

19.9

26.1

13.0

13.0

16.6

41.9

46.9

60.0

415

431

556

 

                                                                                                  Вівторок 2 тиждень

Найменування продуктів 

Маса нетто

 

Білки

   Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                                    Сніданок :

Горошок овочевий відварнийТК 102

60

60

70

3.3

3.3

3.8

3.1

3.1

3.1

9.0

9.0

10.4

74

74

82

Сирники ТК 243

105

105

120

18.09

18.09

22.57

11.68

11.68

14.84

26.57

26.57

33.19

278.17

278.17

349.65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кисіль вишневий ТК109

142

150

185

0.4

0.4

0.5

0.0

0.0

0.0

11.8

19.3

24.1

62

91

113

Всього за сніданок :

 

 

 

13.3

13.3

15.1

15.4

15.4

17.7

36.3

43.8

53.4

414

443

544

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                          Обід :

Морква тушкована з чорносливом ТК 32

53

53

70

0.9

0.9

1.2

2.1

2.1

2.6

8.3

8.3

10.9

52

52

67

Борщ з картоплею зі сметаною ТК 110

 

 

200/7

 

 

1.9

 

 

5.0

 

 

13.9

 

 

105

Борщ з картоплею ТК 110

150

150

 

1.3

1.3

 

2.6

2.6

 

9.2

10.2

 

63

67

 

Курятина в сметані ТК 68

30/9

30/9

40/12

14.2

14.2

19.0

5.7

5.7

7.5

0.3

0.3

0.4

113

113

151

Фалафель ТК 111

77

77

96

9.1

9.1

11.4

2.2

2.2

3.0

24.4

24.4

30.6

150

150

190

Фрукти свіжі ( яблука) ТК 113

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

6.2

8.3

27

27

36

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

27.8

27.8

35.9

15.2

15.2

20.8

58.3

59.3

74

476

480

620

 

                                                                                                       Вечеря :

Ікра з буряка ТК84

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Оладки курячі ТК 115

70

70

93

11.4

11.4

15.1

5.1

5.1

6.4

5.3

5.3

6.9

114

114

148

Картопля запечена скибочками ( з вареної) ТК 114

85

85

94

2.5

2.5

3.1

2.2

2.2

2.8

12.6

12.6

15.5

80.5

80

100

Хліб цільнозерновий з сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за полуденок:

 

 

 

18.7

18.7

25.5

15.7

15.7

21.7

33.9

33.9

40.5

320

320

416

 

                                                                                    Середа 2 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

             Хімічний склад

Білки

   Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

         

                                                                                    Сніданок :

Ікра з буряка ТК84

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Суфле рибне ТК118

45

45

68

7.8

7.8

11.7

2.9

2.9

4.3

1.3

1.3

2.0

62.5

62.5

93.1

Каша гречана в’язка ТК 63

82

82

103

4.2

4.2

5.3

2.6

2.6

3.2

21.1

21.1

26.4

125

125

156.2

Сік апельсиновий ТК 174

120

120

180

0.8

0.8

1.3

0.0

0.0

0.0

15.6

15.6

23.4

64.8

64.8

97.2

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок:

 

 

 

18.0

18.0

24.2

7.9

7.9

9.9

72.2

72.2

92.7

363

363

471

 

                                                                                           Обід :

Морква тушкована з чорносливом ТК 32

53

53

70

0.91

0.91

1.201

2.958

2.058

2.578

8.34

8.34

10.92

51.69

51.69

66.615

Куліш пшоняний з фрикаделькою та сметаною ТК 86

150/11/7

150/11/7

200/15/9

5.0

5.0

6.6

5.1

5.1

6.4

13.1

13.1

17.3

119

119

153.6

Голубці ліниві з курячим м’ясом ТК 119

90

90

120

8.2

8.2

11.0

3.1

3.1

4.5

7.7

7.7

10.4

99

99

124.9

Компот зі свіжих яблук ТК 18

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

50

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

21.6

21.6

26.1

13.9

13.9

16.6

52.1

58.1

69.1

390.69

390.69

482.11

                                                                                                      Вечеря :

Гарбуз припущений ТК 121

50

50

66

0.6

0.6

0.8

2.6

2.6

3.1

3.2

3.2

4.3

37

37

47

Гратен « Зебра»( запіканка сирна з какао) ТК 15

116

122

155

15.1

15.1

19.1

10.8

10.8

14.0

9.9

15.9

19.8

200

222

283

Соус із сухофруктів ( кураги) ТК16

54

55

74

1.0

1.0

1.3

0.0

0.0

0.0

14.8

16.3

20.5

60

66

82

Фрукти свіжі ( банан) ТК 175

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього за полуденок :

 

 

 

17.6

17.6

22.4

13.4

13.4

17.1

41.0

48.5

62.1

350

379

484

,

                                                                                          Четвер 2 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

             Хімічний склад

Білки

   Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                                             Сніданок:

Салат із зеленого горошка з цибулею ТК 152

77

77

88

3.8

3.8

4.3

1.6

1.6

1.7

11.4

11.4

12,9

72

72

80

                        Биточок  рублений з курятини паровий ТК 123

58

58

77

10.6

10.6

14.2

2.4

2.4

3.0

5.0

5.0

6.6

86

86

113

Полента ТК 122

90

90

110

2.5

2.5

3.1

2.4

2.4

3.0

16.6

16.6

20.1

99

99

120

Компот із плодів сушених ( родзинок) ТК 125

116

116

140

0.3

0.3

0.3

0.0

0.0

0.0

10.0

16.0

19.1

38

61

72

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за сніданок :

 

 

 

20.2

20.2

26.5

14.5

14.5

13.6

52.9

52.9

68.6

392

392

496

                                                                            Обід :

Капуста смажена в сухарях(з білокачанної капусти) ТК 128

23

23

30

0.8

0.8

1.0

1.1

1.1

1.1

2.7

2.7

3.8

22

22

27

Суп український з галушками ТК 126

15015

150/15

200/20

1.8

1.8

2.4

2.8

2.8

3.4

12.4

12.4

16.4

82

82

105

М'ясо відварне в кисло-солодкому соусі ( свинина) ТК 129

27/23

27/23

36/31

7.5

7.5

10.0

13.3

13.3

17.9

11.0

11.0

14.7

192

192

257

Каша ячна в’язкаТК 127

82

82

103

1.8

1.8

2.2

1.7

1.7

2.1

11.9

11.9

14.6

70

70

86

Фрукти свіжі ( апельсини) ТК 130

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

14

14

18

21

21

27

54

54

67

461

461

579

                                                                                                           Вечеря :

Зрази рисові з овочами ТК 131

127

127

154

5.3

5.3

6.6

5.7

5.7

6.6

31.4

31.4

38.9

197

197

239

Соус сметанний з томатом ТК 132

7

7

16

0.3

0.3

0.6

1.8

1.8

3.7

0.8

0.8

1.1

21

21

40

Омлет драцена ТК 133

42

42

42

5.8

5.8

5.8

6.9

6.9

6.9

2.6

2.6

2.6

96

96

96

Фрукти свіжі ( банани) ТК 175

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього за полуденок:

 

 

 

12.3

12.3

14.2

14.5

14.5

11.3

47.9

47.9

60

367

367

446

 

                                                                                            П’ятниця 2 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                   Хімічний склад

   Білки

   Жири

  вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                            Сніданок :

Ікра з буряка ТК84

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Паличка куряча ТК 73

45

45

60

10.6

10.6

14.1

3.9

3.9

5.0

5.6

5.6

7.4

103

103

134

Каша перлова розсипчаста ТК 72

90

90

113

2.8

2.8

3.5

1.8

1.8

2.2

19.9

19.9

25.0

108

108

135

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.10

8.06

8.06

9.67

89.20

89.20

107.04

Всього за сніданок :

 

 

 

22.3

22.3

27.8

10.7

10.7

12.8

59.2

59.2

73.7

340.3

340.3

430.24

                                                                                                       Обід :

Капуста тушкована ТК 240

100

110

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Суп – пюре з квасолі ТК 75

150/6

150/6

 

4.9

4.9

 

4.9

4.9

 

13.6

13.6

 

115

115

 

Суп пюре з квасолі зі сметаною ТК 75

 

 

200/6

 

 

6.7

 

 

7.2

 

 

18.3

 

 

161

Суфле мясне з овочамиТК 14

30

30

40

7.37

7.37

9.85

14.66

14.66

19.40

1.12

1.12

1.49

165.44

165.44

219.33

Мус плодово-ягідний з фруктовим соусом ( з персиків та вишень) ТК 78

85/33

90/33

108/46

1.5

1.5

1.9

0.1

0.1

0.1

13.2

19.7

24.7

61

85

107

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

27.1

27.1

35.1

12.5

12.5

16.6

94.7

101.2

127.4

486.53

510

657

                                                                                                    Вечеря :

Гарбуз. Запечений з яйцем ТК 81

55

55

73

2.5

2.5

3.3

3.3

3.3

4.4

3.3

3.3

4.5

52

52

69

Биточок гречаний ТК 79

88

88

110

6.8

6.8

8.5

4.7

4.7

5.9

25.6

25.6

31.9

173

173

215

Соус сметанний ТК 80

34

34

58

0.5

0.5

0.9

1.8

1.8

3.1

2.0

2.0

3.5

26

26

46

Шарлотка яблучна ТК 82

72

72

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Соус із слив ТК 83

10

10

42

0.1

0.1

0.3

0.0

0.0

0.0

1.2

1.7

6.6

5

7

27

Чай травяний ТК 5

150

150

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за полуденок:

 

 

 

13.9

13.9

17.0

13.1

13.1

16.7

50.3

58.3

72.2

374

404

504

 

                                                                            Понеділок 3 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                          Хімічний склад

  Білки

  Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                                      Сніданок :

Морква , тушкована в сметані ТК 162

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Каша « Янтарна» ( із пшона з яблуками) ТК 161

100

100

125

4.3

4.3

5.3

4.6

4.6

5.7

18.4

20.9

25.9

132

141

176

Соус фруктовий ( з вишень морожених) ТК 27

35

37

48

0.4

0.4

0.5

0.0

0.0

0.0

4.9

6.9

9.1

22

29

39

Сік виноградний ТК 29

120

120

180

0.6

0.6

0.9

0.0

0.0

0.0

17.4

17.4

26.1

71

71

106

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок:

 

 

 

8.4

8.4

10.2

10.6

10.6

13.1

56.8

63.8

82.8

354

380

484

                                                                                               

                                                                                       Обід:

Горошок овочевий відварний ТК 102

60

60

 

3.3

3.3

 

3.1

3.1

 

9.0

9.0

 

74

74

 

Огірки солоні ТК 178

 

 

60

0.0

0.0

0.4

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

0.12

0

0

6

Суп гречаний ТК 4

150

150

200

1.5

1.5

2.0

1.2

1.2

1.6

10.2

10.2

13.8

56

56

77

Рулет рибний ТК 179

53

53

79

7.9

7.9

11.8

3.6

3.6

4.8

3.1

3.1

4.6

76

76

109

Макарони відварні з сиром твердим ТК 176

90/7

907

1139

4.9

4.9

6.4

3.8

3.8

5.0

21.7

21.7

27.3

143

143

182

Компот зі свіжих фруктів ( яблук) ТК 18

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

91

91

22.8

14.3

14.3

14.1

60.1

60.7

72.5

447

470

511

                                                                                             Вечеря :

Пюре бурякове ТК 202

55

55

73

2.9

2.9

3.7

0.06

0.06

0.08

23.98

24.98

31.47

52.17

55.96

73.35

Чахохбілі з куркою ТК 220

32/45

32/45

43/60

10.1

10.1

13.5

3.3

3.3

4.3

5.2

5.2

7.1

92

92

122

Зрази картопляні( з овочами) ТК 180

80

80

100

2.6

2.6

3.3

3.3

3.3

4.4

18.7

18.7

23.2

114

114

143

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.10

8.06

8.06

9.67

89.20

89.20

107.04

Всього за полуденок :

 

 

 

24

24

29.3

14.2

14.2

17.3

47.5

47.5

55.9

347.37

351.16

445.39

                                                                                 

                                                                                     Вівторок 3 тиждень

Найменування продуктів

  Маса нетто

                           Хімічний склад

   Білки

   Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

                                                                           Сніданок :

Котлета рублена з курятини ТК 36

58

58

77

10.8

10.8

14.5

3.6

3.6

4.6

8.2

8.2

11.2

111

111

148

Каша ячна розсипчаста з цибулею ТК 87

96

96

120

3.1

3.1

3.9

2.4

2.4

3.0

20.8

20.8

26.5

117

117

149

Чай ( травяний) ТК 5

150

150

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Капуста тушкована ТК 240

100

110

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Всього за сніданок:

 

 

 

16.9

16.9

23.3

9.6

9.6

13.5

38.9

38.9

47.6

387.59

388.09

510.26

                                                                              

                                                                                                     Обід :   

Бобові ( квасоля)в сметанному соусі ТК 159

91

91

123

7.2

7.2

10.0

3.2

3.2

4.3

17.9

17.9

24.6

125

125

172

Суп – пюре з яйцем та фрикаделькою ТК158

15010

150/10

20014

5.5

5.5

7.4

3.5

3.5

4.5

13.8

13.8

18.5

109

109

145

Тюфтелька куряча ( з овочами) ТК 23

66/24

66/24

88/32

11.5

11.5

15.6

5.3

5.3

6.6

11.6

11.6

15.1

141

141

184

Яблуко свіже ТК 66

56

56

80

0.22

0.22

0.32

0.22

0.22

0.32

5.62

5.62

8.32

24.30

24.30

36.00

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід:

 

 

 

30.5

30.5

40.4

17.0

17.0

21.0

74.4

74.4

94.7

571

470.30

608

                                                                                                        Вечеря :

Морква тушкована в сметані ТК 162

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Запіканка вермішельно- сирна ТК 166

112

116

145

18.7

18.7

23.0

11.6

11.6

14.4

11.8

16.3

18.0

230

247

297

Банан свіжий ТК 175

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього за полуденок :

 

 

 

21.1

21.1

26.2

27.3

27.3

18.5

38.9

47.4

59.5

341

368

460

 

                                                                                           Середа 3 тиждень

Найменування продуктів

  Маса нетто

                       Хімічний склад

  Білки

Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                                                      Сніданок :

Горошок овочевий відварний ТК 102

60

60

70

3.3

3.3

3.8

3.1

3.1

3.1

9.0

9.0

10.4

74

74

82

Омлет з твердим сиром ТК 171

57

57

57

7.1

7.1

7.1

9.0

9.0

9.0

0.9

0.9

0.9

113

113

113

Каша в’язка пшенична з морквою ТК 170

96

100

125

3.7

3.7

4.6

2.6

2.6

3.2

18.6

22.6

28.2

113

128

159

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/4

304

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Компот з яблук ТК 18

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Всього за сніданок:

 

 

 

17.3

17.3

20.7

18.5

18.5

18.5

44.6

44.6

65.7

412.5

451

534

                                                                                                 Обід :

Капуста тушкована ТК 240

100

110

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Суп гороховий з грінками ТК 90

150/20

150/20

20020

5.8

5.8

7.0

4.2

4.2

4.8

23.6

23.6

28.1

156

156

184

Вареники з курячим м’ясом ТК 91

81

81

108

12.8

12.8

16.9

4.5

4.5

5.6

16.7

16.7

22.1

161

161

211

Сік абрикосовий ТК174

120

120

180

0.6

0.6

0.9

0.1

0.1

0.2

14.8

14.8

22.1

66

66

99

Всього за обід :

 

 

 

22.1

22.1

28.6

8.9

8.9

10.7

75.9

75.9

98.8

457

457

593

 

                                                                                                       Вечеря :

Буряк, тушкований з чорносливом ТК 189

34

35

47

0.67

0.67

0.9

1.53

1.53

2.04

6.94

7.94

10.88

42.06

45.85

62.31

Кнелі із курятини з рисом в сметанно-томатному соусі ТК 211

47/32

47/32

63/56

10.3

10.3

14.1

4.7

4.7

6.8

6.0

6.0

9.1

110

110

157

Запіканка овочева ТК 210

117

117

117

6.6

6.6

6.6

6.9

6.9

6.9

29.5

29.5

29.5

204

204

204

Фрукти свіжі ( банан) ТК 175

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього за полуденок:

 

 

 

17.9

17.9

22.5

11.7

11.7

14.8

48.6

48.6

60.7

409.06

412.85

494.31

 

                                                                                  Четвер 3 тиждень

Найменування продуктів

  Маса нетто

                 Хімічний склад

   Білки

  Жири

  Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                          

                                                                                                    Сніданок :

Ікра з буряка ТК 84

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Кури з яблуками в сметані ТК 67

60

60

80

9.6

9.6

12.8

3.7

3.7

5.1

2.7

2.7

3.7

84

84

114

Каша гречана в’язка ТК 63

90

90

113

2.8

2.8

3.5

2.2

2.2

2.7

13.9

13.9

17.4

87

87

109

Компот із плодів сушених (кураги) ТК 165

140

140

160

0.9

0.9

1.0

0.0

0.0

0.0

10.2

17.2

19.6

41

67

77

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/4

304

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за сніданок:

 

 

 

18.9

18.9

25.6

12.6

12.6

17.9

48.1

48.1

56.7

337

364

468

                                                                                                                Обід :

Борщ по- бахмацьки із  свіжою капустою ТК 89

150/5

150/5

 

2.4

2.4

 

3.2

3.2

 

14.5

14.5

 

94

94

 

Борщ по- бахмацьки із  свіжою капустою та сметаною ТК 89

 

 

200/5

 

 

3.3

 

 

4.9

 

 

19.4

 

 

131

Суфле мясне ( зі свинини) з овочами ТК 14

30

30

40

7.4

7.4

9.9

14.7

14.7

19.4

1.1

1.1

1.5

165

165

219

Каша перлова в’язкаТК 194

82

82

103

1.7

1.7

2.1

1.6

1.6

2.1

12.2

12.2

15.2

71

71

89

Кисіль із апельсинів ТК 92

150

158

180

0.4

0.4

0.4

0.1

0.1

0.1

9.6

17.5

19.5

40

70

78

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

14.0

14.0

17.8

22.0

22.0

28.8

47.3

55.3

65.6

441

471

588

                                                                    

                                                                                             Вечеря :

Каша гарбузова ТК 93

70

70

90

1.6

1.6

2.0

1.6

1.6

2.0

9.4

12.4

15.5

58

69

87

Вареники ліниві ТК 245

110

110

135

18.21

18.21

22.52

9.26

9.26

11.30

16.45

16.45

20.05

220.01

220.01

266.02

Соус сметанний ТК 80

20

20

20

0.3

0.3

0.3

1.1

1.1

1.1

1.2

1.2

1.2

16

16

16

Фрукти свіжі ( апельсини) ТК 30

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Всього за полуденок:

 

 

 

16.9

16.9

21.3

10.6

10.6

14.3

48.4

56.4

72.4

294

294

401

 

                                                                                               П’ятниця 3 тиждень

Найменування продуктів

  Маса нетто

                          Хімічний склад

  Білки

  Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                

                                                                                            Сніданок :

Капуста цвітна підсмажена в яйці ТК 128

46

46

58

4.1

4.1

5.1

1.0

1.0

1.3

20.3

20.3

25.5

39

39

50

Котлета рибна любительська ТК 88

59

59

88

10.2

10.2

14.7

1.8

1.8

2.6

21.8

21.8

28.2

81

81

116

Каша кукурудзяна розсипчаста ТК 95

90

90

113

2.5

2.5

3.1

1.8

1.8

2.3

21.4

21.4

26.8

113

113

141

Кефір ТК 11

90

90

125

2.7

2.7

3.8

2.3

2.3

3.1

3.2

3.2

4.4

53

53

74

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок :

 

 

 

21.5

21.5

28.8

9.3

9.3

11.7

76.6

76.6

94.8

357

357

452

                                                                                                        Обід :

Салат із варених овочівТК 192

38

38

51

0.72

0.72

0.97

2.08

2.08

2.61

4.22

4.22

5.70

37.68

37.68

49.08

Суп польовий зі сметаною ТК 156

1504

1504

200/5

1.6

1.6

2.1

2.6

2.6

3.3

10.7

10.7

14.2

72

72

94

Гречаник мясний з яловичини ТК 206

54

54

72

12.9

12.9

16.9

3.4

3.4

4.5

24.8

24.8

31.4

105

105

138

Бобові з цибулею ( горох лущений) ТК 205

88

88

114

9.0

9.0

11.2

3.1

3.1

3.8

21.1

21.1

26.3

148

148

183

Фрукти свіжі ( яблука) ТК 113

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

6.2

8.3

27

27

36

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

29.6

29.6

36.9

13.3

13.3

16

84.1

84.1

103

495

495

602

                                                          

                                                                                                          Вечеря :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пюре бурякове ТК 202

55

55

73

2.9

2.9

3.7

0.1

0.1

0.1

24.0

25.0

31.5

52

56

73

Омлет ТК 33

60

60

60

5.9

5.9

5.9

6.1

6.1

6.1

2.6

2.6

2.6

89

89

89

Плов з родзинками ТК 45

100

100

120

2.57

2.57

3.07

2.74

2.74

3.15

31.06

31.06

37.29

156.16

156.16

186.10

Соус яблучний ТК 209

48

51

69

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

7.5

10.5

14.0

32

43

58

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.10

8.06

8.06

9.67

89.20

89.20

107.04

Всього за полуденок :

 

 

 

15.6

15.6

18.4

12.6

12.6

14.5

58.2

66.2

84

418.36

433.36

513.14

 

                                                                                            Понеділок 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                  Хімічний склад

   Білки

  Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                  

                                                                                         Сніданок :

Омлет ТК 33

60

60

60

5.9

5.9

5.9

6.1

6.1

6.1

2.6

2.6

2.6

89

89

89

Пюре бурякове ТК 202

55

55

73

2.9

2.9

3.7

0.1

0.1

0.1

24.0

25.0

31.5

52

56

73

Каша боярська ( із пшона з родзинками) ТК 196

95

100

114

6

6

6

5

5

6

19

24

28

144

163

188

Соус із сухофруктів ( з чорносливу)

42

44

50

0

0

1

0

0

0

15

18

19

61

71

78

Фрукти свіжі  ТК 66

62

62

87

1

1

1

0

0

0

6

6

8

25

25

35

Всього за сніданок:

 

 

 

12.9

12.9

13.9

11.1

11.1

12.1

42.6

50.6

57.6

371

404

463

                                                                                                                   Обід :

Салат з червоної квасолі ТК 120

70

70

70

6.1

6.1

6.1

3.1

3.1

3.1

15.2

15.2

15.2

109

109

109

Суп селянський з перловою крупою та сметаною ТК 134

150/6

150/6

200/8

1.5

1.5

2.0

3.4

3.4

4.4

8.9

8.9

11.9

71

71

94

Шніцель рибний натуральний ТК 140

47

47

70

9.8

9.8

14.1

1.2

1.2

1.8

23.3

23.3

30.4

85

85

121

Каша гречана розсипчаста ТК 48

90

90

113

4.6

4.6

5.8

2.7

2.7

3.3

23.1

23.1

29.1

135

135

171

Компот із свіжих фруктів ТК 49

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід:

 

 

 

24.3

24.3

30.4

13

13

15.3

86.6

92.6

112.8

498

521

632

                                                                              

                                                                                                         Вечеря :

Морква , тушкована в сметані ТК 162

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Котлета натуральна з філе курки панірована в сухарях ТК 138

48

48

65

10.7

10.7

14.1

4.0

4.0

5.1

4.1

4.1

5.3

97

97

127

Картопляне пюре ТК 195

91

91

114

2.0

2.0

2.5

2.1

2.1

2.7

14.5

14.5

18.2

85

85

106

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.10

8.06

8.06

9.67

89.20

89.20

107.04

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за полуденок:

 

 

 

21.1

21.1

23.3

16.6

16.6

17.9

43.1

45.6

50.3

400.20

410.2

503.04

                                                                                             Вівторок 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

              Хімічний склад

  Білки

Жири

Вуглеводи

  Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                             

                                                                                                       Сніданок :

Ікра з буряка ТК 84

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Пудинг із курятини ТК 141

60

60

80

10.9

10.9

14.5

4.4

4.4

5.7

3.1

3.1

4.1

98

98

129

Каша кукурудзяна з сиром твердим ТК 139

87

87

115

4.1

4.1

5.3

4.6

4.6

5.8

15.6

15.6

21.0

122

122

159

Сік яблучний ТК 98

110

110

190

0.4

0.4

0.8

0.0

0.0

0.0

11.3

11.3

19.6

46

46

80

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок :

 

 

 

20.5

20.5

26.5

11.4

11.4

14.0

64.1

64.1

85.5

377.1

377.1

493.2

                            

                                                                                                                      Обід :

Борщ чернігівський ТК 143

150

150

200

1.9

1.9

2.6

2.2

2.2

2.8

9.6

9.6

12.8

63

63

83

Пюре з бобових ( з сочевиці) з вершковим маслом ТК 144

90

90

103

10.1

10.1

11.6

2.2

2.2

2.6

22.9

22.9

26.2

151

151

175

Філе курки, запечене під твердим сиром ТК 145

55

55

73

11.2

11.2

14.9

7.1

7.1

9.3

1.9

2.3

3.5

118

120

160

Компот із апельсинів ТК 135

140

148

180

0.3

0.3

0.4

0.1

0.1

0.1

3.5

11.0

13.3

15

43

52

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

                                                                          

 

 

 

25.1

25.1

31.0

13.8

13.8

17.0

46.0

54.0

63.7

419

449

542

 

                                                                                                              Вечеря :

Каша рисова з гарбузем ТК 146

149

152

203

4.9

4.9

6.5

4.7

4.7

5.8

29.0

31.5

41.7

178

188

245

Вареники ліниві з фруктовим соусом ТК 147

62/40

65/42

62/57

10.6

10.6

13.5

5.2

5.2

6.6

21.5

27.0

35.2

175

196

252

Чай ( травяний ) з лимоном ТК 230

150

150

180

0.1

0.1

0.1

0.0

0.0

0.0

0.4

0.4

0.5

3

3

4

Всього за полуденок:

 

 

 

15.5

15.5

20.1

9.9

9.9

12.4

50.9

58.9

77.4

357

387

501

                                                                                     Середа 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

             Хімічний склад

Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                               

                                                                                                  Сніданок :

Салат із зеленого горошка з цибулею ТК 152

77

77

88

3.8

3.8

4.3

1.6

1.6

1.7

11.4

11.4

12,9

72

72

80

Тюфтелька рибна в сметанно-томатному соусі ТК 148

6030

6030

90/45

8.7

8.7

13.1

6.2

6.2

8.8

9.5

9.5

14.6

129

129

190

Каша ячна розсипчаста ТК 25

90

90

108

3.0

3.0

3.6

1.8

1.8

2.3

20.0

20.0

24.1

109

109

132

Хліб цільнозерновий

30

30

 

2.1

2.1

 

2.4

2.4

 

9.9

9.9

 

71

71

 

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

 

 

30/12

 

 

4.9

 

 

5.9

 

 

9.9

 

 

114

Фрукти свіжі( груша) ТК 66

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.2

6.1

6.1

8.1

25

25

34

Всього за сніданок:

 

 

 

17.8

17.8

26.2

12.2

12.2

18.9

56.9

56.9

69.6

406

406

550

                                                 

                                                                                                                    Обід :

Капуста тушкована ТК 240

100

110

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Суп картопляний з макаронними виробами ТК 150

150

150

200

1.7

1.7

2.3

1.3

1.3

1.8

13.1

13.1

17.4

71

71

94

Рагу із курятини ТК 151

32/102

32/102

43136

11.2

11.2

14.9

5.1

5.1

6.7

15.1

15.1

20.1

152

152

201

Компот із свіжих фруктів( яблук) ТК 49

 

134

182

 

0.3

0.4

 

0.3

0.4

 

13.0

17.6

 

53

72

Фрукти свіжі ( банани) ТК 175

67

 

 

1.0

 

 

0.1

 

 

14.6

 

 

60

 

 

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

18.6

17.9

23.1

12.0

12.2

15.5

57.1

55.5

71.1

428

421

537

                                                                                                            Вечеря :

Морква , припущена з родзинками ТК 184

57

58

85

0.8

0.8

1.2

0.8

0.8

1.2

6.9

7.9

11.4

34

38

55

Яєчний рулет з фаршем ТК 183

100

100

100

7.8

7.8

7.8

8.3

8.3

8.3

13.6

13.6

13.6

161

161

161

Биточки пшоняні із соусом із сухофруктів ( яблук сушених) ТК 153

5844

60/44

88/62

2.9

2.9

4.3

2.8

2.8

4.2

24.2

26.7

38.7

133

142

208

Молоко кип’ячене ТК 44

100

100

160

2.8

2.8

4.5

2.5

2.5

4.0

4.7

4.7

7.6

52

52

83

Всього за полуденок:

 

 

 

14.3

14.3

17.7

14.5

14.5

17.7

49.4

52.9

71.3

380

393

507

                                                        

                                                                                   Четвер 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                 Хімічний склад

 

  Білки

Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                 

                                                                                                        Сніданок :

Пудинг із цвітної капусти ТК 185

61

61

83

2.6

2.6

3.5

2.7

2.7

3.5

4.8

4.8

6.8

52

52

70

Курка по – італійськи ( підлива) ТК 154

36/10

36/10

4812

9.7

9.7

12.9

3.3

3.3

4.3

1.8

3.2

4.3

78

83

109

Каша пшенична розсипчаста з цибулею ТК 38

90

90

113

3.7

3.7

4.7

2.4

2.4

3.0

23.5

23.5

29.6

132

132

166

Компот із суміші сухофруктів ТК 186

100

100

100

0.2

0.2

0.2

0.0

0.0

0.0

5.5

10.5

10.5

20

39

39

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

100

100

114

Всього за сніданок:

 

 

 

20.1

20.1

26.2

13.1

13.1

16.7

45.5

52.0

61.0

382

406

498

                                                                                                                     Обід :

Буряк,тушкований чорносливом ТК 189

34

35

47

0.7

0.7

0.9

1.5

1.5

2.0

6.9

7.9

10.9

42

46

62

Суп із сочевиці з мясною фрикаделькою ТК 187

15011

15011

200/17

8.2

8.2

11.4

2.7

2.7

4.0

13.0

13.0

17.4

115

115

159

Макаронник з м’ясом яловичини ТК 188

94

94

118

10.4

10.4

13.0

4.0

4.0

5.3

22.4

22.4

28.2

168

168

214

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Фрукти свіжі  ( апельсини)

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Всього за обід :

 

 

 

21.8

21.8

28.1

10.8

10.8

13.9

57.9

58.9

74.0

420.2

424.0

538

                                                                                                               Вечеря :

Гарбуз, запечений з яблуками ТК 167

48

48

67

0.4

0.4

0.6

3.1

3.1

4.2

4.6

4.6

6.5

48

48

65

Пудинг сирно- морквяний ТК 235

128

135

169

16.8

16.8

21.0

10.3

10.3

13.0

11.9

18.9

23.9

209

236

296

Соус фруктовий (з вишень заморожених ) ТК 34

26

27

35

0.3

0.3

0.3

0.0

0.0

0.0

3.6

5.1

6.5

16

22

28

Сік персиковий ТК 51

130

130

170

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

20.7

20.7

27.0

88

88

116

Всього за полуденок :

 

 

 

17.6

17.6

22.1

13.5

13.5

17.2

40.8

49.3

63.9

361

393

505

                                                                                                          П’ятниця 4 тиждень

Найменування продуктів

  Маса нетто

                          Хімічний склад

  Білки

  Жири

Вуглеводи

Енергетична цінність

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                              

                                                                                        Сніданок :

Салат з варених овочів ТК 192

38

38

51

0.7

0.7

1.0

2.1

2.1

2.6

4.2

4.2

5.7

38

38

49

Котлета рибна любительська ТК 88

59

59

88

10.2

10.2

14.7

1.8

1.8

2.6

21.8

21.8

28.2

81

81

116

Каша кукурудзяна розсипчаста ТК 95

90

90

113

2.5

2.5

3.1

1.8

1.8

2.3

21.4

21.4

26.8

113

113

141

Какао ТК 31

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.10

8.06

8.06

9.67

89.20

89.20

107.04

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок :

 

 

 

20.7

20.7

27.3

12.6

12.6

15.4

65.7

65.7

81

392.2

392.2

484.04

                                                                                                        Обід :

Борщ полтавський з галушками і сметаною ТК 193

1506

1506

2008

2.6

2.6

3.4

3.6

3.6

4.7

14.8

16.3

21.6

101

106

140

Болоньезе ( зі свининою)ТК 157

65

65

87

7.0

7.0

9.3

14.2

14.2

18.8

Ё1.3

3.2

4.2

161

168

222

Каша перлова в’язка ТК 194

82

82

103

1.7

1.7

2.1

1.6

1.6

2.1

12.2

12.2

15.2

71

71

89

Фрукти свіжі (яблука)

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

6.2

8.3

27

27

36

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Капуста тушкована ТК 240

100

110

110

1.85

1.85

2.21

3.55

3.55

5.32

9.75

9.75

14.84

74.09

74.09

99.26

Всього за обід :

 

 

 

13.6

13.6

17.2

22.2

22.2

28.3

44.4

47.9

59.3

505

517

657

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               

                                                                                       Вечеря :

Пюре бурякове ТК 202

55

55

73

2.9

2.9

3.7

0.06

0.06

0.08

23.98

24.98

31.47

52.17

55.96

73.35

Зрази  з курятини з омлетом та овочами в сметанному соусі ТК 200

67/26

6726

90/44

11.9

11.9

16.1

8.3

8.3

12.1

6.9

6.9

9.7

152

152

215

Товчанка ТК 199

114

114

114

5.7

5.7

5.7

3.1

3.1

3.1

22.6

22.6

22.6

139

139

139

Фрукти свіжі ( апельсини)ТК 66

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Всього за полуденок :

 

 

 

20.7

20.7

25.9

14.6

14.6

19.6

39.6

39.6

46

367

370

459

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

11.03.2024. Тактична медицина: Як діяти у разі поранень, травм та надавати першу допомогу.

Гасло тактичної медицини: «Правильні дії у правильний час!»

Ранній початок надання медичної допомоги — чинник, що значно підвищує шанси на виживання та відновлення функцій у пораненого. Тому існує поняття «золотої години» — час після поранення, протягом якого повинно розпочатися надання кваліфікованої медичної допомоги.

Основні причини смерті 80-90 % поранених — велика втрата крові та шок. Пошкодження, яких зазнають у сучасних збройних протистояннях, значно обмежують час для надання домедичної допомоги на полі бою. Смерть настає від декількох десятків секунд до однієї години.

Виділяють три етапи надання допомоги пораненим у воєнно-польових умовах:

  • Допомога в «червоній зоні» (під обстрілом)
  • Допомога в «жовтій зоні» (в укритті)
  • Допомога «зеленої зони» (під час евакуації)

1. Допомога в «червоній зоні» (англ. Care Under Fire — надання допомоги під вогнем у зоні обстрілу). Переважно складається з використання джгута і якнайшвидшого переміщення потерпілих у безпечне місце.

2. Допомога в «жовтій зоні» (англ. Tactical Field Care — надання допомоги на полі бою / в зоні укриття).

Процедура надання допомоги в «жовтій зоні»:

  • Оцінити стан пораненого, застосовуючи правило C-A-B-C (критична кровотеча — дихальні шляхи — дихання — циркуляція; в українській адаптації — КОЛЕСО: кровотечі — огляд — легені — ефективність — серце — оцінювання), і надати пораненому необхідну допомогу. Як варіант можна заповнити адаптований Протокол — картку, подібну до ілюстрації вище, яку заповнює медик або фельдшер під час надання першої медичної допомоги пораненому. Цю картку може заповнити й сам поранений або його побратим.
  • Оглянути пораненого на наявність небезпечних для життя кровотеч.
  • Зробити необхідні заходи для відновлення прохідності дихальних шляхів, зокрема введення носоглоткового повітроводу у разі потреби.
  • Обробити будь-які відкриті ушкодження грудної клітини. В разі напруженого пневмотораксу провести декомпресію.
  • Перевірити стан кровоспинного джгута, якщо він був застосований. Якщо на етапі надання медичної допомоги в умовах обстрілу ви накладали пораненому джгут для зупинки кровотечі з ран кінцівок, перевірити кровотечу.
  • Оглянути пораненого на наявність незначних кровотеч.
  • Оглянути пораненого на наявність будь-яких необроблених ран на кінцівках, які можуть бути небезпечні для життя, і обробити їх.
  • Продовжувати обробляти інші травми (накладення шин на переломи, перев’язка інших ран, опіків тощо).
  • Ввести знеболювальні й антибіотики, краще з аптечки пораненого, якщо має. Не використовувати за можливості свою аптечку, оскільки вона може знадобитися вам самим.
  • Вживати необхідних заходів для запобігання розвитку шокового стану або надати допомогу у разі шоку, що вже розвинувся.
  • Передати інформацію про пораненого медикам — військовому парамедику (санітарному інструктору) поблизу або цивільному лікарю чи фельдшеру, або зателефонувати 103.
  • Стежити за пораненим. Стежити за рівнем притомності кожні 15 хвилин і диханням пораненого. Якщо він притомний — розмовляти з ним, якщо є змога — підбадьорити, заспокоїти.
  • Записати дані клінічного огляду, відомості про виконані лікувальні заходи.

3. Допомога під час евакуації в медичні заклади «зеленої зони» (англ. Tactical Evacuation Care) — мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки. Переважно полягає у своєчасному супроводі до місця немедичної чи медичної евакуації.

Порядок надання домедичної допомоги у разі кровотеч:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/198061995875826

ПРИКЛАДИ ЗУПИНКИ КРОВОТЕЧ:

1. Накладання перев’язувального пакета:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/337544578309419

2. За допомогою стискувальної пов’язки:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/803943860564777

3. Накладання турнікета:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/999546567637886

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/507895160670937

4. Накладання C.A.T. турнікета:

Джгут накладається однією рукою на 5-10 см вище від місця поранення, здебільшого як самодопомога, на верхню кінцівку (плече або передпліччя). Накладаючи джгут, здійснювати максимальний тиск до повного зупинення кровотечі.

5. Накладання імпровізованого джгута за допомогою ременя, складеного у вигляді подвійної петлі:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Логін: *

Пароль: *