ДНЗ №11 ”Берізка”, Ворзель
Київська область, Бучанський район

Медична сестра ЗДО№11 "Берізка"

Лазебна Марина Леонідівна

Межі нормального артеріального тиску у дітей

При досягненні показників 110 120/60 70 мм рт. ст., АД потім надовго зупиняється на цих показниках.

Розроблено формули для визначення нормального артеріального тиску у дітей різного віку.

Систолічний (СД) артеріальний тиск до року обчислюється з урахуванням залежності 76 + 2м, де м-число місяців. Старше року для обчислення АТ застосовується дещо інша залежність: 90 + 2л, де л число років.

Нормальне ДД (Діастолічний артеріальний тиск) Для дітей до року визначається за закономірності від двох третин до половини максимального СД, а для дітей старше року - 60 + л (число років).

Верхня межа нормального СД 105 + 2л, ДД - 75 + л, а нижній СД - 75 +2 л, ДД - 45 + 2л (років).

У табличному вираженні ці показники виглядають наступним чином:

Вік

до 2 тижнів.

2-4 тижнів.

до року

2-3 роки

3-5 років

6-9 років

10-12 років

13-25 років

АД, мм.рт.ст.

СД

min

60

80

90

100

100

100

110

110

max

96

112

112

112

116

122

126

136

ДД

min

40

40

50

60

60

60

70

70

max

50

74

74

74

76

78

82

86

Причини аномального тиску у дітей

АД у дітей може зростати при хворобах нирок або ендокринної системи, але в кожному разі не допускається лікування дітей засобами від гіпертонії без належного лікарського обстеження.

Найчастіше зростання тиску у підлітків, хоча і може відбуватися щодня, але носить епізодичний характер. Хлопчики в чотирнадцять-п'ятнадцять років і дівчинки від дванадцяти до тринадцяти знаходяться в пубертатному періоді розвитку, коли не тільки спостерігаються скачки в зростанні, але відбувається і гормональна перебудова організму.

Судинна система в цей час вельми чутлива до деяких гормонів, вироблення яких ініціює звуження артерій, що викликає зростання тиску. При перевищенні верхнього показника значення 135, слід вже звертатися до педіатра, для визначення причини цього стану.

Однак зростання тиску у підлітків може сигналізувати і про інші захворюваннях, інші симптоми яких тимчасово не проявляються. Це можуть бути патології нирок, серця, ендокринної системи.

Однак за відсутності впливу сторонніх захворювань слід підозрювати у підлітка первинну гіпертензію. Її не можна залишати без уваги, оскільки і дорослі варіанти цієї хвороби беруть початок у дитячому віці.

Причиною подібних відхилень від норми може бути і неправильний режим дня дитини. Есло вдумливо впорядкувати чергування інтелектуальних, психологічних і фізичних, навантажень, тиск можна нормалізувати.

Що потрібно робити при високому тиску?

По-перше, слід звернути увагу на здоровий сон необхідної тривалості, а це не менше восьми-дев'яти годин, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, а необхідна фізичне навантаження, все-таки не повинна супроводжуватися надмірним напруженням.

Слід звернути увагу і на раціон дитини, слід виключити причини, що викликають метаболічний синдром - порушення обміну речовин. Проявляється цей стан в ожирінні, зменшеної чутливості до інсуліну.

Це істотні фактори ризику виникнення гіпертонічної хвороби. Слід помітно знизити споживання надто жирної їжі, солодких і борошняних страв.

Шкідливий і надлишок солі, добова доза якої не повинна бути більше шести грамів. А корисними є нежирна білкова їжа, фрукти, ягоди та овочі принесуть тільки користь.

Необхідно вибирати продукти, багаті калієм і магнієм, це смородина, абрикоси, кабачки, квасоля, огірки. Необхідні вівсяні та гречані каші, гречки, корисний чай з шипшини.

———————————————————————————————————————————————————————————————

ЗАТВЕРДЖЕНО                                                                                                                                                                                 

                                                                                                                                                                Наказ Міністерства охорони

                                                                                                                                                                             здоровя  України

                                                                                                                                                                  05 листопада 2021 року № 2441

 

Рекомендоване Примірне  чотиритижневе сезонне меню для організації триразового харчування дітей віком від 1 до 6(7) років в закладах дошкільної освіти

 

                                                                                   Понеділок 1 тиждень

Найменування продуктів 

          Маса нетто

                Хімічний склад 

 

 

          Білки 

       Жири  

     Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                                                   Сніданок :

Каша пшоняна з фруктами

110

117

147

4.0

4.0

5.0

3.2

3.2

4.0

29.1

33.6

41.9

159

176

220

Соус фруктовий з морожених ягід (вишня)

29

30

40

0.3

0.3

0.4

0.0

0.0

0.0

3.9

5.4

7.5

19

25

34

Омлет 

60

60

60

5.9

5.9

5.9

6.1

6.1

6.1

2.6

2.6

2.6

89

89

89

Какао 

120

120

160

4.0

4.0

5.3

3.4

3.4

4.5

6.3

6.3

8.6

70

70

95

Морква тушкована з чорносливом

53

53

70

0.9

0.9

1.2

2.1

2.1

2.6

8.3

8.3

10.9

52

52

67

Всього за сніданок :

 

 

 

15.0

15.0

17.8

14.7

14.7

17.2

50.4

56.4

71.4

389

412

504

                                                                                                  Обід :

Суп селянський з перловою крупою та сметаною

150/6

1506

200/8

1.5

1.5

2.0

3.4

3.4

4.4

8.9

8.9

11.9

71

71

94

Рибна палочка з яйцем 

46

46

69

9.2

9.2

13.5

4.6

4.6

6.2

4.8

4.8

6.7

98

98

137

Пюре із гороху 

100

100

125

10.3

10.3

12.9

3.2

3.2

3.9

24.4

24.4

30.5

167

167

208

Компот із свіжих фруктів( з яблук)

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

23.3

23.3

30.8

13.8

13.8

17.2

60.2

60.2

75.3

434

457

576

                                                                  Вечеря :

Котлета рублена з курятини

58

58

77

10.8

10.8

14.5

3.6

3.6

4.6

8.2

8.2

11.2

111

111

148

Каша гречана розсипчаста

82

82

103

4.2

4.2

5.3

2.6

2.6

3.2

21.2

21.2

26.6

125

125

157

Молоко кип’ячене

100

100

120

2.8

2.8

3.4

2.5

2.5

3.0

4.7

4.7

5.7

52

52

62

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Ікра з буряка

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Всього за вечерю :

 

 

 

22.9

22.9

29.1

11.1

11.1

13.3

68.2

68.2

84.4

399.1

399.1

492.2

                                                      Вівторок 1 тиждень

Найменування продуктів

          Маса нетто

                                                  Хімічний склад

 

 

   Білки 

  Жири 

  Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

1-3р

3-4р

4-6(7)

                                                                                                 Сніданок :

Горошок овочевий відварний

60

60

 

3.3

3.3

 

3.1

3.1

 

9.0

9.0

 

74

74

 

Огірок солоний 

 

 

31

0.0

0.0

0.2

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

0.7

0

0

4

Тюфтелька куряча ( з овочами)

66/24

66/24

88/32

11.5

11.5

15.6

5.3

5.3

6.6

11.6

11.6

15.1

141

141

184

Каша ячнева розсипчаста

90

90

103

3.0

3.0

3.4

1.8

1.8

2.2

20.0

20.0

22.7

109

109

125

Кефір 2.5%

100

100

125

3.0

3.0

3.8

2.5

2.5

3.1

3.5

3.5

4.4

59

59

74

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок:

 

 

 

22.9

22.9

25.1

15.1

15.1

14.3

54

54

52.8

454

454

458

                                                                                   Обід :

Суп овочевий зі сметаною

150/4

150/4

200/5

1.3

1.3

1.7

3.0

3.0

3.7

7.7

7.7

10.3

61

61

80

Мафіни з овочами з твердим сиром

63

63

84

12.0

12.0

15.9

5.4

5.4

7.3

3.8

3.8

5.1

112

112

149

Плов з родзинками

100

100

120

2.6

2.6

3.1

2.7

2.7

3.2

31.1

31.1

37.3

156

156

186

Апельсин свіжий

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

18.5

18.5

23.5

13.6

13.6

16.8

58.2

58.2

70.2

424

424

518

                                                                               Вечеря :

Пюре з гарбуза

75

100

100

1.1

1.1

1.5

3.1

3.1

4.1

4.9

4.9

6.5

51

51

68

Пудинг сирно-яблучний 

134

140

178

16.0

16.0

20.4

12.0

12.0

15.0

14.1

20.6

26.0

231

256

322

Соус фруктовий ( вишневий)

11

12

17

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

1.4

1.9

3.2

7

9

14

Сік персиковий

120

120

180

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

19.1

19.1

28.6

82

82

122

Всього за вечерю :

 

 

 

17.3

17.3

22.3

15.1

15.1

19.1

39.5

46.5

64.3

371

398

526

                                                                       Середа 1 тиждень

Найменування продуктів

 Маса нетто 

    Хімічний склад 

 

 

 Білки 

  Жири  

  Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                                 Сніданок :

Салат із зеленого горошка з цибулею

77

77

88

3.8

3.8

4.3

1.6

1.6

1.7

11.4

11.4

12,9

72

72

80

Гуляш курячий

32/18

32/18

43/24

9.9

9.9

13.2

3.4

3.4

4.3

4.0

4.0

5.4

87

87

116

Каша розсипчаста з цибулею

97

97

121

4.1

4.1

5.1

2.4

2.4

3.0

25.6

25.6

31.9

142

142

177

Компот із сушених яблук

100

100

135

0.2

0.2

0.2

0.0

0.0

0.0

3.8

8.8

12.1

15

34

46

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

30/8

30/13

3.3

3.3

5.1

3.9

3.9

6.2

9.9

9,9

9.9

89

89

118

Всього за сніданок :

 

 

 

21.3

21.3

27.9

11.3

11.3

15.2

54.7

54.7

72.2

405

405

537

                                                          Обід :

 

Морква тушкована з чорносливом

53

53

70

0.9

0.9

1.2

2.1

2.1

2.6

8.3

8.3

10.9

52

52

67

Суп гречаний

150

150

200

1.5

1.5

2.0

1.2

1.2

1.6

10.2

10.2

13.8

56

56

77

Шніцель зі свинини

60

60

81

8.4

8.4

11.1

14.5

14.5

19.1

8.6

8.6

11.2

199

199

262

Картопля тушкована з цибулею та томатом

100

100

113

2.5

2.5

2.8

3.5

3.5

4.0

19.7

19.7

22.4

119

119

135

Фрукти свіжі (яблуко)

54

54

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

5.6

5.6

8.3

24

24

36

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

15.6

15.6

19.5

23.9

23.9

30

62.3

62.3

76.5

521

521

648

                                                                            Вечеря :

Буряк, тушкований в сметанному соусі

57

57

75

1.1

1.1

1.5

2.1

2.1

2.7

6.8

6.8

9.1

48

48

63

Биточок перловий 

76

80

100

3.6

3.6

4.4

4.8

4.8

5.5

19.6

23.1

28.1

136

150

180

Соус із сухофруктів (кураги)

57

57

72

1.0

1.0

1.3

0.0

0.0

0.0

14.8

14.8

18.5

60

60

75

Яблуко,фаршироване сиром кисломолочним

90

94

124

10.4

10.4

13.7

6.0

6.0

7.9

7.4

11.4

14.8

126

142

185

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за вечерю :

 

 

 

16.2

16.2

20.9

12.9

12.9

16.2

48.6

56.1

70.6

371

399

503

                                                                                    Четвер 1 тиждень 

Найменування продуктів 

   Маса нетто

                          Хімічний склад 

 

 

   Білки 

  Жири 

   Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                                                      Сніданок :

Каша вівсяна з гарбузом

126

129

162

4.9

4.9

6.1

4.6

4.6

5.8

17.0

20.0

25.4

128

139

176

Сирники рожеві ( з морквою)

78

83

115

12.4

12.4

17.1

10.2

10.2

13.7

8.6

13.1

18.0

177

194

264

Соус яблучний

73

73

89

0.3

0.3

0.3

0.3

0.3

0.3

10.4

12.4

14.8

44

52

62

Чай (трав’яний)

150

150

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за сніданок : 

 

 

 

17.5

17.5

23.5

15.0

15.0

19.8

36.1

45.6

58.2

350

385

502

                                                                              Обід :

Борщ український 

150

150

200

2.1

2.1

2.8

2.5

2.5

3.1

10.0

10.0

13.1

69

69

89

Нагетси курячі

56

56

75

12.0

12.0

16.0

4.2

4.2

5.4

12.1

12.1

16.5

136

136

182

Макарони відварені з овочами

100

100

130

3.4

3.4

4.4

2.3

2.3

2.9

21.5

21.5

28

121

121

157

Компот зі свіжих фруктів( слива)

120

120

160

0.5

0.5

0.6

0.0

0.0

0.0

6.1

12.0

16.1

26

49

65

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

20.0

20.0

25.8

11.4

11.4

13.8

59.6

65.6

83.6

423

446

563

                                                     Вечеря :

Овочі по-карпатськи

80

80

107

1.69

1.69

2.26

2.68

2.68

3.24

11.4

11.4

15.24

73.8

73.8

95.36

Суфле з вареного курячого мяса та рису

100

100

133

10.72

10.72

14.3

4.79

4.79

6.26

10.9

10.9

14.49

132.3

132.32

175.32

Какао 

150

150

180

5.02

5.02

6.02

4.25

4.25

5.1

8.06

8.06

9.67

89.2

89.2

107.04

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за вечерю :

 

 

 

19.53

19.53

24.67

14.1

14.1

17

40.3

40.3

49.3

366

366

449

                                                                                    П’ятниця 1 тиждень 

Найменування продуктів

Маса нетто

                 Хімічний склад

 

 

       Білки 

  Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                  Сніданок :

Омлет з морквою

60

60

60

5.3

5.3

5.3

6.4

6.4

6.4

1.9

1.9

1.9

86

86

86

Шарлотка з рису та овочів ( з капустою білокачанною)

120

120

147

5.2

5.2

6.4

6.6

6.6

7.7

27.7

27.7

34.1

191

191

230

Соус сметанний ( на молоці)

40

40

55

1.0

1.0

1.6

2.4

2.4

4.0

4.7

4.7

6.7

45

45

69

Компот із свіжих фруктів (з яблук) 

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Всього за сніданок :

 

 

 

11.7

11.7

13.6

15.6

15.6

18.4

40.5

46.5

59

349

372

451

                                          Обід:

Суп-пюре гороховий 

150

150

200

5.6

5.6

7.5

1.8

1.8

2.3

15.2

15.2

20.0

100

100

131

Зрази картопляні з курячим м’ясом « Човники»

116

116

145

10.6

10.6

13.1

5.1

5.1

6.0

18.8

18.8

23.3

164

164

200

Бігос овочево – курячий 

8/22

8/22

13/32

2.8

2.8

4.3

1.4

1.4

2.0

1.9

1.9

2.9

30

30

46

Мус яблучний з фруктовим соусом ( вишневим )

10219

108/20

135/29

1.4

1.6

1.7

0.2

0.3

0.3

13.1

20.8

24.4

61

91

106

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід:

 

 

 

22.5

22.8

28.8

10.9

10.9

13.1

58.9

66.5

80.5

425

456

555

                                                                                    Вечеря :

Салат з капусти, моркви та яблук

68

68

95

2.6

2.6

3.4

3.1

3.1

4.2

4.4

4.4

6.1

54

54

73

Хлібець рибний 

48

48

72

7.9

7.9

11.9

3.3

3.3

4.2

3.5

3.5

5.2

76

76

106

Банош по- гуцульськи з сиром твердим

80/4

80/4

100/7

3.6

3.6

5.0

5.0

5.0

6.7

11.8

11.8

15.0

107

107

141

Сік персиковий

120

120

180

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

19.1

19.1

28.6

82

82

122

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за вечерю :

 

 

 

16.3

16.3

22.6

13.8

13.8

17.5

48.7

48.7

64.8

390

390

513

                                                                                Понеділок 2 тиждень:

Найменування продуктів 

Маса нетто

                                      Хімічний склад

 

 

Білки 

   Жири 

Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                      Сніданок :

Салат морквяно- яблучний з твердим сиром

92

94

126

2.5

2.5

3.2

4.2

4.2

5.4

8.2

10.2

13.4

77

85

110

Локшинник з фруктами 

136

140

175

6.1

6.1

7.7

4.9

4.9

6.1

30.0

37.0

46.2

188

214

268

Соус із фруктів ( з чорносливу)

28

28

28

0.3

0.3

0.3

0.0

0.0

0.0

10.2

11.7

11.7

41

47

47

Сік яблучний 

120

120

180

0.5

0.5

0.7

0.0

0.0

0.0

12.4

12.4

18.5

50

50

76

Всього за сніданок:

 

 

 

9.3

9.3

11.9

9,1

0.1

11.5

60.8

71.2

89.9

357

397

500

                                                   Обід :

Горошок овочевий відварний 

60

60

70

3.3

3.3

3.8

3.1

3.1

3.1

9.0

9.0

10.4

74

74

82

Суп болгарський зі сметаною

150/4

1504

200/5

1.7

1.7

2.2

2.5

2.5

3.5

11.0

11.0

14.6

73

73

98

Фіш боли в томатному соусі

41/27

41/27

62/41

8.1

8.1

12.1

2.0

2.0

3.3

5.3

5.3

7.7

71

71

109

Рагу овочеве з кашою

95

95

120

2.4

2.4

3.0

3.0

3.9

4.5

14.8

15.8

20.1

102

105

130

Компот із свіжих фруктів

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

17.7

18.2

22.9

14.2

14..2

22.9

56.2

64.6

143.1

418

452

556

                                            Вечеря :

Гарбузи  смажені

39

39

58

0.7

0.7

1.0

1.1

1.1

1.6

4.0

4.0

5.6

28

28

40

Курячий рулет,фарширований яйцем

60

60

80

11.8

11.8

15.7

5.4

5.4

6.7

5.3

5.3

7.0

119

119

154

Каша пшенична в’язка

90

90

113

2.4

2.4

3.0

1.7

1.7

2.1

15.1

15.1

18.9

87

87

109

Кисіль молочний

100

100

150

2.8

2.8

4.2

2.5

2.5

3.8

7.5

12.5

18.6

63

82

123

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за вечерю :

 

 

 

19.9

19.9

26.1

13.0

13.0

16.6

41.9

46.9

60.0

368

387

496

                                                           Вівторок 2 тиждень:

Найменування продуктів  

Маса нетто

 

 

Білки 

  Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                 Сніданок :

Салат з капусти, моркви та яблук

68

68

95

2.6

2.6

3.4

3.1

3.1

4.2

4.4

4.4

6.1

54

54

73

Суфле яєчне

75

75

75

6.8

6.8

6.8

7.5

7.5

7.5

6.0

6.0

6.0

118

118

118

Ризотто з зеленим горошком та твердим сиром

100

100

120

3.6

3.6

4.4

4.9

4.9

6.0

14.2

14.2

17.2

116

116

141

Кисіль вишневий

142

150

185

0.4

0.4

0.5

0.0

0.0

0.0

11.8

19.3

24.1

62

91

113

Всього за сніданок :

 

 

 

13.3

13.3

15.1

15.4

15.4

17.7

36.3

43.8

53.4

350

378

446

                                                    Обід :

Морква тушкована з чорносливом

53

53

70

0.9

0.9

1.2

2.1

2.1

2.6

8.3

8.3

10.9

52

52

67

Борщ з картоплею зі сметаною

 

 

200/7

 

 

1.9

 

 

5.0

 

 

13.9

 

 

105

Борщ з картоплею

150

150

 

1.3

1.3

 

2.6

2.6

 

9.2

10.2

 

63

67

 

Курятина в сметані

30/9

30/9

40/12

14.2

14.2

19.0

5.7

5.7

7.5

0.3

0.3

0.4

113

113

151

Фалафель 

77

77

96

9.1

9.1

11.4

2.2

2.2

3.0

24.4

24.4

30.6

150

150

190

Фрукти свіжі ( яблука)

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

6.2

8.3

27

27

36

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

27.8

27.8

35.9

15.2

15.2

20.8

58.3

59.3

74

476

480

620

                                                  Вечеря :

Овочі припущені в сметанному соусі ( з гарбузом)

86

86

115

1.8

1.8

2.5

4.9

4.9

6.6

6.1

6.1

8.3

73.7

74

99

Оладки курячі

70

70

93

11.4

11.4

15.1

5.1

5.1

6.4

5.3

5.3

6.9

114

114

148

Картопля запечена скибочками ( з вареної)

85

85

94

2.5

2.5

3.1

2.2

2.2

2.8

12.6

12.6

15.5

80.5

80

100

Хліб цільнозерновий з сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за вечерю :

 

 

 

18.7

18.7

25.5

15.7

15.7

21.7

33.9

33.9

40.5

354

354

461

                                                                           Середа 2 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

            Хімічний склад

 

 

Білки 

  Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                             Сніданок :

Ікра з буряка

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Суфле рибне

45

45

68

7.8

7.8

11.7

2.9

2.9

4.3

1.3

1.3

2.0

62.5

62.5

93.1

Каша гречана в’язка

82

82

103

4.2

4.2

5.3

2.6

2.6

3.2

21.1

21.1

26.4

125

125

156.2

Сік апельсиновий 

120

120

180

0.8

0.8

1.3

0.0

0.0

0.0

15.6

15.6

23.4

64.8

64.8

97.2

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок:

 

 

 

18.0

18.0

24.2

7.9

7.9

9.9

72.2

72.2

92.7

363

363

471

                                                                 Обід :

Салат з червоної квасолі

70

70

70

6.1

6.1

6.1

3.1

3.1

3.1

15.2

15.2

15.2

109

109

109

Куліш пшоняний з фрикаделькою та сметаною

150/11/7

150/11/7

200/15/9

5.0

5.0

6.6

5.1

5.1

6.4

13.1

13.1

17.3

119

118.8

153.6

Голубці ліниві з курячим м’ясом 

90

90

120

8.2

8.2

11.0

3.1

3.1

4.5

7.7

7.7

10.4

99

99

124.9

Компот зі свіжих яблук 

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27.0

49.7

66.3

Хліб цільнозерновий 

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

21.6

21.6

26.1

13.9

13.9

16.6

52.1

58.1

69.1

416

439

524

                                          Вечеря :

Гарбуз припущений

50

50

66

0.6

0.6

0.8

2.6

2.6

3.1

3.2

3.2

4.3

37

37

47

Гратен « Зебра»( запіканка сирна з какао)

116

122

155

15.1

15.1

19.1

10.8

10.8

14.0

9.9

15.9

19.8

200

222

283

Соус із сухофруктів

54

55

74

1.0

1.0

1.3

0.0

0.0

0.0

14.8

16.3

20.5

60

66

82

Фрукти свіжі ( банан)

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього за вечерю : 

 

 

 

17.6

17.6

22.4

13.4

13.4

17.1

41.0

48.5

62.1

350

379

484

                                           Четвер 2 тиждень 

Найменування продуктів

Маса нетто

            Хімічний склад

 

 

Білки 

  Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                        Сніданок:

Салат із зеленого горошка з цибулею

77

77

88

3.8

3.8

4.3

1.6

1.6

1.7

11.4

11.4

12,9

72

72

80

Биточок  рублений з курятини паровий

58

58

77

10.6

10.6

14.2

2.4

2.4

3.0

5.0

5.0

6.6

86

86

113

Полента 

90

90

110

2.5

2.5

3.1

2.4

2.4

3.0

16.6

16.6

20.1

99

99

120

Компот із плодів сушених ( родзинок)

116

116

140

0.3

0.3

0.3

0.0

0.0

0.0

10.0

16.0

19.1

38

61

72

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за сніданок :

 

 

 

20.2

20.2

26.5

14.5

14.5

13.6

52.9

52.9

68.6

392

392

496

                                                  Обід :

Капуста смажена в сухарях(з капусти)

23

23

30

0.8

0.8

1.0

1.1

1.1

1.1

2.7

2.7

3.8

22

22

27

Суп український з галушками

15015

150/15

200/20

1.8

1.8

2.4

2.8

2.8

3.4

12.4

12.4

16.4

82

82

105

М'ясо відварне в кисло-солодкому соусі ( свинина)

27/23

27/23

36/31

7.5

7.5

10.0

13.3

13.3

17.9

11.0

11.0

14.7

192

192

257

Каша ячна в’язка

82

82

103

1.8

1.8

2.2

1.7

1.7

2.1

11.9

11.9

14.6

70

70

86

Фрукти свіжі ( апельсини)

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

14

14

18

21

21

27

54

54

67

461

461

579

                                        

                                      Вечеря :

Зрази рисові з овочами 

127

127

154

5.3

5.3

6.6

5.7

5.7

6.6

31.4

31.4

38.9

197

197

239

Соус сметанний з томатом

7

7

16

0.3

0.3

0.6

1.8

1.8

3.7

0.8

0.8

1.1

21

21

40

Омлет драцена

42

42

42

5.8

5.8

5.8

6.9

6.9

6.9

2.6

2.6

2.6

96

96

96

Фрукти свіжі ( банани)

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього за вечерю : 

 

 

 

12.3

12.3

14.2

14.5

14.5

11.3

47.9

47.9

60

367

367

446

                                                            П’ятниця 2 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                  Хімічний склад

 

 

  Білки 

  Жири 

 вуглеводи

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                             Сніданок : 

Ікра з буряка​

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Паличка куряча 

45

45

60

10.6

10.6

14.1

3.9

3.9

5.0

5.6

5.6

7.4

103

103

134

Каша перлова розсипчаста 

90

90

113

2.8

2.8

3.5

1.8

1.8

2.2

19.9

19.9

25.0

108

108

135

Какао 

165

165

180

5.9

5.9

6.4

5.0

5.0

5.5

9.5

9.5

10.4

105

105

115

Всього за сніданок :

 

 

 

22.3

22.3

27.8

10.7

10.7

12.8

59.2

59.2

73.7

355.1

355.1

437.2

                           Обід :

Салат з капусти, моркви та яблук

68

68

95

2.6

2.6

3.4

3.1

3.1

4.2

4.4

4.4

6.1

54

54

73

Суп – пюре з квасолі 

150

150

 

4.9

4.9

 

4.9

4.9

 

13.6

13.6

 

115

115

 

Суп пюре з квасолі зі сметаною

 

 

200/6

 

 

6.7

 

 

7.2

 

 

18.3

 

 

161

Пиріг пастуший з яловичиною

140

140

187

16.0

16.0

21.0

2.0

2.0

2.7

53.6

53.6

68.4

153

153

202

Мус плодово-ягідний з фруктовим соусом ( з персиків та вишень)

85/33

90/33

108/46

1.5

1.5

1.9

0.1

0.1

0.1

13.2

19.7

24.7

61

85

107

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

27.1

27.1

35.1

12.5

12.5

16.6

94.7

101.2

127.4

454

478

614

                                           Вечеря :

Гарбуз. Запечений з яйцем

55

55

73

2.5

2.5

3.3

3.3

3.3

4.4

3.3

3.3

4.5

52

52

69

Биточок гречаний

88

88

110

6.8

6.8

8.5

4.7

4.7

5.9

25.6

25.6

31.9

173

173

215

Соус сметанний 

34

34

58

0.5

0.5

0.9

1.8

1.8

3.1

2.0

2.0

3.5

26

26

46

Шарлотка яблучна

72

72

72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Соус із слив

10

10

42

0.1

0.1

0.3

0.0

0.0

0.0

1.2

1.7

6.6

5

7

27

Чай травяний 

150

150

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього за вечерю : 

 

 

 

13.9

13.9

17.0

13.1

13.1

16.7

50.3

58.3

72.2

374

404

504

                                                   Понеділок 3 тиждень 

Найменування продуктів 

Маса нетто

                         Хімічний склад

 

 

 Білки 

 Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                                                      Сніданок :

Морква , тушкована в сметані

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Каша « Янтарна» ( із пшона з яблуками)

100

100

125

4.3

4.3

5.3

4.6

4.6

5.7

18.4

20.9

25.9

132

141

176

Соус фруктовий ( з вишень морожених)

35

37

48

0.4

0.4

0.5

0.0

0.0

0.0

4.9

6.9

9.1

22

29

39

Сік виноградний

120

120

180

0.6

0.6

0.9

0.0

0.0

0.0

17.4

17.4

26.1

71

71

106

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок:

 

 

 

8.4

8.4

10.2

10.6

10.6

13.1

56.8

63.8

82.8

354

380

484

                                                                                               Обід:

Горошок овочевий відварний 

60

60

 

3.3

3.3

 

3.1

3.1

 

9.0

9.0

 

74

74

 

Огірки солоні

 

 

26

0.0

0.0

0.2

0.0

0.0

0.0

0.0

0.0

0.6

0

0

3

Суп гречаний

150

150

200

1.5

1.5

2.0

1.2

1.2

1.6

10.2

10.2

13.8

56

56

77

Рулет рибний 

53

53

79

7.9

7.9

11.8

3.6

3.6

4.8

3.1

3.1

4.6

76

76

109

Макарони відварні з сиром твердим

90/7

907

1139

4.9

4.9

6.4

3.8

3.8

5.0

21.7

21.7

27.3

143

143

182

Компот зі свіжих фруктів ( яблук)

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

91

91

22.8

14.3

14.3

14.1

60.1

60.7

72.5

447

470

508

                                     Вечеря  :

Салат з червоної квасолі

70

70

70

6.1

6.1

6.1

3.1

3.1

3.1

15.2

15.2

15.2

109

109

109

Чахохбілі з куркою

32/45

32/45

43/60

10.1

10.1

13.5

3.3

3.3

4.3

5.2

5.2

7.1

92

92

122

Зрази картопляні( з овочами)

80

80

100

2.6

2.6

3.3

3.3

3.3

4.4

18.7

18.7

23.2

114

114

143

Какао

150

150

180

5.2

5.2

6.4

4.5

4.5

5.5

8.4

8.4

10.4

93

93

115

Всього за вечерю : 

 

 

 

24

24

29.3

14.2

14.2

17.3

47.5

47.5

55.9

408

408

489

                                                                                 Вівторок 3 тиждень 

Найменування продуктів

 Маса нетто

                          Хімічний склад

 

 

  Білки 

  Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                      Сніданок :

Ікра з буряка​

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Котлета рублена з курятини

58

58

77

10.8

10.8

14.5

3.6

3.6

4.6

8.2

8.2

11.2

111

111

148

Каша ячна розсипчаста з цибулею

96

96

120

3.1

3.1

3.9

2.4

2.4

3.0

20.8

20.8

26.5

117

117

149

Чай ( травяний)

150

150

180

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за сніданок:

 

 

 

19.9

19.9

27.1

9.6

9.6

13.6

63.1

63.1

78.6

353.6

354.1

465.2

                                                                             

 

                                                                           Обід :                

 

Бобові ( квасоля)в сметанному соусі

91

91

123

7.2

7.2

10.0

3.2

3.2

4.3

17.9

17.9

24.6

125

125

172

Суп – пюре з яйцем та фрикаделькою

15010

150/10

20014

5.5

5.5

7.4

3.5

3.5

4.5

13.8

13.8

18.5

109

109

145

Тюфтелька куряча ( з овочами)

66/24

66/24

88/32

11.5

11.5

15.6

5.3

5.3

6.6

11.6

11.6

15.1

141

141

184

Каша гречана розсипчаста

82

82

103

4.2

4.2

5.3

2.6

2.6

3.2

21.2

21.2

26.6

125

125

157

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід:

 

 

 

30.5

30.5

40.4

17.0

17.0

21.0

74.4

74.4

94.7

571

571

557

                                                  Вечеря :

Гарбуз запечений з фруктами

86

86

115

1.5

1.5

2.0

3.1

3.1

4.0

14.0

18.0

24.1

85

101

133

Запіканка вермішельно- сирна

112

116

145

18.7

18.7

23.0

11.6

11.6

14.4

11.8

16.3

18.0

230

247

297

Банан свіжий

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього вечерю :

 

 

 

21.1

21.1

26.2

27.3

27.3

18.5

38.9

47.4

59.5

368

401

501

                                                                    Середа 3 тиждень

Найменування продуктів 

 Маса нетто 

                      Хімічний склад

 

 

 Білки 

Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                  Сніданок :

Горошок овочевий відварний 

60

60

70

3.3

3.3

3.8

3.1

3.1

3.1

9.0

9.0

10.4

74

74

82

Омлет з твердим сиром

57

57

57

7.1

7.1

7.1

9.0

9.0

9.0

0.9

0.9

0.9

113

113

113

Каша в’язка пшенична з морквою

96

100

125

3.7

3.7

4.6

2.6

2.6

3.2

18.6

22.6

28.2

113

128

159

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/4

304

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Компот з яблук 

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Всього за сніданок:

 

 

 

17.3

17.3

20.7

18.5

18.5

18.5

44.6

44.6

65.7

412.5

451

534

                                 Обід :

Морква , тушкована в сметані

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Суп гороховий з грінками

150/20

150/20

20020

5.8

5.8

7.0

4.2

4.2

4.8

23.6

23.6

28.1

156

156

184

Вареники з курячим м’ясом

81

81

108

12.8

12.8

16.9

4.5

4.5

5.6

16.7

16.7

22.1

161

161

211

Сік абрикосовий

120

120

180

0.6

0.6

0.9

0.1

0.1

0.2

14.8

14.8

22.1

66

66

99

Всього за обід :

 

 

 

20.3

20.3

26.2

12.4

12.4

15.6

61.3

63.8

84.1

441

451

586

                                   Вечеря :

Кнелі із курятини з рисом в сметанно-томатному соусі

47/32

47/32

63/56

10.3

10.3

14.1

4.7

4.7

6.8

6.0

6.0

9.1

110

110

157

Запіканка овочева

117

117

117

6.6

6.6

6.6

6.9

6.9

6.9

29.5

29.5

29.5

204

204

204

Фрукти свіжі ( банан)

60

60

80

0.9

0.9

1.2

0.1

0.1

0.1

13.1

13.1

17.4

53

53

71

Всього вечерю :

 

 

 

17.9

17.9

21.9

11.7

11.7

13.8

48.6

48.6

56.1

368

368

433

                                                           Четвер 3 тиждень

Найменування продуктів 

 Маса нетто

                Хімічний склад

 

 

  Білки 

 Жири 

 Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                          Сніданок :

Салат з капусти, моркви та яблук

68

68

95

2.6

2.6

3.4

3.1

3.1

4.2

4.4

4.4

6.1

54

54

73

Кури з яблуками в сметані

60

60

80

9.6

9.6

12.8

3.7

3.7

5.1

2.7

2.7

3.7

84

84

114

Каша гречана в’язка

90

90

113

2.8

2.8

3.5

2.2

2.2

2.7

13.9

13.9

17.4

87

87

109

Компот із плодів сушених (кураги)

140

140

160

0.9

0.9

1.0

0.0

0.0

0.0

10.2

17.2

19.6

41

67

77

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/4

304

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за сніданок:

 

 

 

18.9

18.9

25.6

12.6

12.6

17.9

48.1

48.1

56.7

351.5

378

487

                                                               Обід :

Борщ по- бахмацьки із  свіжою капустою 

150

150

 

2.4

2.4

 

3.2

3.2

 

14.5

14.5

 

94

94

 

Борщ по- бахмацьки із  свіжою капустою та сметаною

 

 

200/5

 

 

3.3

 

 

4.9

 

 

19.4

 

 

131

Суфле мясне ( зі свинини) з овочами

30

30

40

7.4

7.4

9.9

14.7

14.7

19.4

1.1

1.1

1.5

165

165

219

Каша перлова в’язка

82

82

103

1.7

1.7

2.1

1.6

1.6

2.1

12.2

12.2

15.2

71

71

89

Кисіль із апельсинів 

150

158

180

0.4

0.4

0.4

0.1

0.1

0.1

9.6

17.5

19.5

40

70

78

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

14.0

14.0

17.8

22.0

22.0

28.8

47.3

55.3

65.6

441

471

588

                                                                   Вечеря :

Каша гарбузова

70

70

90

1.6

1.6

2.0

1.6

1.6

2.0

9.4

12.4

15.5

58

69

87

Зрази з кисломолочного сиру з курагою 

90

95

120

14.8

14.8

18.3

8.9

8.9

11.1

33.3

38.3

48.1

270

289

361

Соус сметанний

 

 

20

 

 

0.3

 

 

1.1

 

 

1.2

 

 

16

Фрукти свіжі ( апельсини)

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Всього вечерю :

 

 

 

16.9

16.9

21.3

10.6

10.6

14.3

48.4

56.4

72.4

352

382

495

                                                                    П’ятниця 3 тиждень

Найменування продуктів

 Маса нетто

                         Хімічний склад

 

 

 Білки 

 Жири 

Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                              Сніданок :

Капуста цвітна підсмажена в яйці

46

46

58

4.1

4.1

5.1

1.0

1.0

1.3

20.3

20.3

25.5

39

39

50

Котлета рибна любительська

59

59

88

10.2

10.2

14.7

1.8

1.8

2.6

21.8

21.8

28.2

81

81

116

Каша кукурудзяна розсипчаста

90

90

113

2.5

2.5

3.1

1.8

1.8

2.3

21.4

21.4

26.8

113

113

141

Кефір

90

90

125

2.7

2.7

3.8

2.3

2.3

3.1

3.2

3.2

4.4

53

53

74

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок :

 

 

 

21.5

21.5

28.8

9.3

9.3

11.7

76.6

76.6

94.8

357

357

452

                                         Обід :

Морква , тушкована в сметані

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Суп польовий зі сметаною

1504

1504

200/5

1.6

1.6

2.1

2.6

2.6

3.3

10.7

10.7

14.2

72

72

94

Гречаник мясний з яловичини

54

54

72

12.9

12.9

16.9

3.4

3.4

4.5

24.8

24.8

31.4

105

105

138

Бобові з цибулею ( горох лущений)

88

88

114

9.0

9.0

11.2

3.1

3.1

3.8

21.1

21.1

26.3

148

148

183

Фрукти свіжі ( яблука)

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

6.2

8.3

27

27

36

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

26.9

26.9

34

15.3

15.3

19.3

78.9

81.4

101.9

481

491

614

                                                            Вечеря :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пюре бурякове

55

55

73

2.9

2.9

3.7

0.1

0.1

0.1

24.0

25.0

31.5

52

56

73

Омлет 

60

60

60

5.9

5.9

5.9

6.1

6.1

6.1

2.6

2.6

2.6

89

89

89

Запіканка рисова зі свіжими плодами ( з грушами)

86

90

113

2.6

2.6

3.2

2.8

2.8

3.5

17.8

21.8

27.3

107

122

153

Соус яблучний 

48

51

69

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

7.5

10.5

14.0

32

43

58

Какао 

150

150

180

4.0

4.0

5.3

3.4

3.4

4.5

6.3

6.3

8.6

70

70

95

Всього вечерю :

 

 

 

15.6

15.6

18.4

12.6

12.6

14.5

58.2

66.2

84

350

380

468

                              Понеділок 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                 Хімічний склад

 

 

  Білки 

 Жири 

Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                                  Сніданок :

Горошок овочевий відварний 

60

60

70

3.3

3.3

3.8

3.1

3.1

3.1

9.0

9.0

10.4

74

74

82

Омлет 

60

60

60

5.9

5.9

5.9

6.1

6.1

6.1

2.6

2.6

2.6

89

89

89

Каша боярська ( із пшона з родзинками)

95

100

114

6

6

6

5

5

6

19

24

28

144

163

188

Соус із сухофруктів ( з чорносливу)

42

44

50

0

0

1

0

0

0

15

18

19

61

71

78

Фрукти свіжі ( апельсини)

62

62

87

1

1

1

0

0

0

6

6

8

25

25

35

Всього за сніданок:

 

 

 

16.2

16.2

17.7

14.2

14.2

15.2

51.6

59.6

68

393

422

472

                                                             Обід :

Салат з червоної квасолі

70

70

70

6.1

6.1

6.1

3.1

3.1

3.1

15.2

15.2

15.2

109

109

109

Суп селянський з перловою крупою та сметаною

150/6

150/6

200/8

1.5

1.5

2.0

3.4

3.4

4.4

8.9

8.9

11.9

71

71

94

Шніцель рибний натуральний

47

47

70

9.8

9.8

14.1

1.2

1.2

1.8

23.3

23.3

30.4

85

85

121

Каша гречана розсипчаста

90

90

113

4.6

4.6

5.8

2.7

2.7

3.3

23.1

23.1

29.1

135

135

171

Компот із свіжих фруктів ( з яблук)

120

120

160

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

12.2

16.3

27

50

66

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід:

 

 

 

24.3

24.3

30.4

13

13

15.3

86.6

92.6

112.8

498

521

632

                                                                               Вечеря :

Морква , тушкована в сметані

62

65

86

1.1

1.1

1.4

3.6

3.6

5.0

6.2

8.7

11.8

58

68

92

Котлета натуральна з філе курки панірована в сухарях

48

48

65

10.7

10.7

14.1

4.0

4.0

5.1

4.1

4.1

5.3

97

97

127

Картопляне пюре

91

91

114

2.0

2.0

2.5

2.1

2.1

2.7

14.5

14.5

18.2

85

85

106

Какао

150

150

180

5.2

5.2

6.4

4.5

4.5

5.5

8.4

8.4

10.4

93

93

115

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього вечерю :

 

 

 

21.1

21.1

23.3

16.6

16.6

17.9

43.1

45.6

50.3

404

414

451

                          Вівторок 4 тиждень

Найменування продуктів 

Маса нетто 

             Хімічний склад 

 

 

 Білки 

Жири 

Вуглеводи 

 Енергетична цінність 

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                             Сніданок :

Ікра з буряка

55

55

75

3.0

3.0

3.8

0.0

0.0

0.1

24.2

24.2

31.0

40.1

40.1

54.2

Пудинг із курятини

60

60

80

10.9

10.9

14.5

4.4

4.4

5.7

3.1

3.1

4.1

98

98

129

Каша кукурудзяна з сиром твердим

87

87

115

4.1

4.1

5.3

4.6

4.6

5.8

15.6

15.6

21.0

122

122

159

Сік яблучний

110

110

190

0.4

0.4

0.8

0.0

0.0

0.0

11.3

11.3

19.6

46

46

80

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок :

 

 

 

20.5

20.5

26.5

11.4

11.4

14.0

64.1

64.1

85.5

377.1

377.1

493.2

                          Обід :

Борщ чернігівський 

150

150

200

1.9

1.9

2.6

2.2

2.2

2.8

9.6

9.6

12.8

63

63

83

Пюре з бобових ( з сочевиці) з вершковим маслом

90

90

103

10.1

10.1

11.6

2.2

2.2

2.6

22.9

22.9

26.2

151

151

175

Філе курки, запечене під твердим сиром

55

55

73

11.2

11.2

14.9

7.1

7.1

9.3

1.9

2.3

3.5

118

120

160

Компот із апельсинів 

140

148

180

0.3

0.3

0.4

0.1

0.1

0.1

3.5

11.0

13.3

15

43

52

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :                                                                           

 

 

 

25.1

25.1

31.0

13.8

13.8

17.0

46.0

54.0

63.7

419

449

542

                                 Вечеря :

Каша рисова з гарбузем

149

152

203

4.9

4.9

6.5

4.7

4.7

5.8

29.0

31.5

41.7

178

188

245

Вареники ліниві з фруктовим соусом 

62/40

65/42

62/57

10.6

10.6

13.5

5.2

5.2

6.6

21.5

27.0

35.2

175

196

252

Чай ( травяний ) з лимоном

150

150

180

0.1

0.1

0.1

0.0

0.0

0.0

0.4

0.4

0.5

3

3

4

Всього вечерю :

 

 

 

15.5

15.5

20.1

9.9

9.9

12.4

50.9

58.9

77.4

357

387

501

                   Середа 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто 

            Хімічний склад

 

 

Білки 

Жири 

Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                           Сніданок :

Салат із зеленого горошка з цибулею

77

77

88

3.8

3.8

4.3

1.6

1.6

1.7

11.4

11.4

12,9

72

72

80

Тюфтелька рибна в сметанно-томатному соусі

6030

6030

90/45

8.7

8.7

13.1

6.2

6.2

8.8

9.5

9.5

14.6

129

129

190

Каша ячна розсипчаста

90

90

108

3.0

3.0

3.6

1.8

1.8

2.3

20.0

20.0

24.1

109

109

132

Хліб цільнозерновий

30

30

 

2.1

2.1

 

2.4

2.4

 

9.9

9.9

 

71

71

 

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

 

 

30/12

 

 

4.9

 

 

5.9

 

 

9.9

 

 

114

Фрукти свіжі( груша)

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.2

6.1

6.1

8.1

25

25

34

Всього за сніданок:

 

 

 

17.8

17.8

26.2

12.2

12.2

18.9

56.9

56.9

69.6

406

406

550

                                                   Обід :

Салат з капусти, моркви та яблук

68

68

95

2.6

2.6

3.4

3.1

3.1

4.2

4.4

4.4

6.1

54

54

73

Суп картопляний з макаронними виробами

150

150

200

1.7

1.7

2.3

1.3

1.3

1.8

13.1

13.1

17.4

71

71

94

Рагу із курятини

32/102

32/102

43136

11.2

11.2

14.9

5.1

5.1

6.7

15.1

15.1

20.1

152

152

201

Компот із свіжих фруктів( яблук)

 

134

182

 

0.3

0.4

 

0.3

0.4

 

13.0

17.6

 

53

72

Фрукти свіжі ( банани)

67

 

 

1.0

 

 

0.1

 

 

14.6

 

 

60

 

 

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

18.6

17.9

23.1

12.0

12.2

15.5

57.1

55.5

71.1

408

401

511

                 Вечеря :

Морква , припущена з родзинками

57

58

85

0.8

0.8

1.2

0.8

0.8

1.2

6.9

7.9

11.4

34

38

55

Яєчний рулет з фаршем

100

100

100

7.8

7.8

7.8

8.3

8.3

8.3

13.6

13.6

13.6

161

161

161

Биточки пшоняні із соусом із сухофруктів ( яблук сушених)

5844

60/44

88/62

2.9

2.9

4.3

2.8

2.8

4.2

24.2

26.7

38.7

133

142

208

Молоко кип’ячене 

100

100

160

2.8

2.8

4.5

2.5

2.5

4.0

4.7

4.7

7.6

52

52

83

Всього вечерю :

 

 

 

14.3

14.3

17.7

14.5

14.5

17.7

49.4

52.9

71.3

380

393

507

                         Четвер 4 тиждень

Найменування продуктів

Маса нетто

                Хімічний склад 

 

 

 

 Білки 

Жири 

Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

                                                               Сніданок :

Пудинг із цвітної капусти

61

61

83

2.6

2.6

3.5

2.7

2.7

3.5

4.8

4.8

6.8

52

52

70

Курка по – італійськи ( підлива)

36/10

36/10

4812

9.7

9.7

12.9

3.3

3.3

4.3

1.8

3.2

4.3

78

83

109

Каша пшенична розсипчаста з цибулею

90

90

113

3.7

3.7

4.7

2.4

2.4

3.0

23.5

23.5

29.6

132

132

166

Компот із суміші сухофруктів

100

100

100

0.2

0.2

0.2

0.0

0.0

0.0

5.5

10.5

10.5

20

39

39

Хліб цільнозерновий з твердим сиром

30/8

308

30/12

3.0

3.0

4.9

3.6

3.6

5.9

9.9

9.9

9.9

85.5

86

114

Всього за сніданок:

 

 

 

20.1

20.1

26.2

13.1

13.1

16.7

45.5

52.0

61.0

381

406

498

                     Обід :

Буряк,тушкований чорносливом

34

35

47

0.7

0.7

0.9

1.5

1.5

2.0

6.9

7.9

10.9

42

46

62

Суп із сочевиці з мясною фрикаделькою

15011

15011

200/17

8.2

8.2

11.4

2.7

2.7

4.0

13.0

13.0

17.4

115

115

159

Макаронник з м’ясом яловичини

94

94

118

10.4

10.4

13.0

4.0

4.0

5.3

22.4

22.4

28.2

168

168

214

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Фрукти свіжі  ( апельсини)

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Всього за обід :

 

 

 

21.8

21.8

28.1

10.8

10.8

13.9

57.9

58.9

74.0

420.2

424.0

538

 Вечеря :

Гарбуз, запечений з яблуками

48

48

67

0.4

0.4

0.6

3.1

3.1

4.2

4.6

4.6

6.5

48

48

65

Пудинг сирно- морквяний 

128

135

169

16.8

16.8

21.0

10.3

10.3

13.0

11.9

18.9

23.9

209

236

296

Соус фруктовий (з вишень заморожених )

26

27

35

0.3

0.3

0.3

0.0

0.0

0.0

3.6

5.1

6.5

16

22

28

Сік персиковий

130

130

170

0.1

0.1

0.2

0.0

0.0

0.0

20.7

20.7

27.0

88

88

116

Всього вечерю :

 

 

 

17.6

17.6

22.1

13.5

13.5

17.2

40.8

49.3

63.9

361

393

505

                            П’ятниця 4 тиждень 

Найменування продуктів

 Маса нетто

                         Хімічний склад

 

 

 Білки 

 Жири 

Вуглеводи 

Енергетична цінність

 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

1-3р

3-4р

4-6(7) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                              Сніданок :

Салат з варених овочів

38

38

51

0.7

0.7

1.0

2.1

2.1

2.6

4.2

4.2

5.7

38

38

49

Котлета рибна любительська

59

59

88

10.2

10.2

14.7

1.8

1.8

2.6

21.8

21.8

28.2

81

81

116

Каша кукурудзяна розсипчаста

90

90

113

2.5

2.5

3.1

1.8

1.8

2.3

21.4

21.4

26.8

113

113

141

Какао 

150

150

180

5.2

5.2

6.4

4.5

4.5

5.5

8.4

8.4

10.4

93

93

115

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за сніданок :

 

 

 

20.7

20.7

27.3

12.6

12.6

15.4

65.7

65.7

81

396

396

492

                        Обід :

Борщ полтавський з галушками і сметаною

1506

1506

2008

2.6

2.6

3.4

3.6

3.6

4.7

14.8

16.3

21.6

101

106

140

Болоньезе ( зі свининою)

65

65

87

7.0

7.0

9.3

14.2

14.2

18.8

Ё1.3

3.2

4.2

161

168

222

Каша перлова в’язка 

82

82

103

1.7

1.7

2.1

1.6

1.6

2.1

12.2

12.2

15.2

71

71

89

Фрукти свіжі (яблука)

60

60

80

0.2

0.2

0.3

0.2

0.2

0.3

6.2

6.2

8.3

27

27

36

Хліб цільнозерновий

30

30

30

2.1

2.1

2.1

2.4

2.4

2.4

9.9

9.9

9.9

71

71

71

Всього за обід :

 

 

 

13.6

13.6

17.2

22.2

22.2

28.3

44.4

47.9

59.3

430

443

558

                                             Вечеря :

Салат з капусти, моркви та яблук

68

68

95

2.6

2.6

3.4

3.1

3.1

4.2

4.4

4.4

6.1

54

54

73

Зрази  з курятини з омлетом та овочами в сметанному соусі

67/26

6726

90/44

11.9

11.9

16.1

8.3

8.3

12.1

6.9

6.9

9.7

152

152

215

Товчанка 

114

114

114

5.7

5.7

5.7

3.1

3.1

3.1

22.6

22.6

22.6

139

139

139

Фрукти свіжі ( апельсини)

60

60

80

0.5

0.5

0.7

0.1

0.1

0.2

5.7

5.7

7.6

24

24

32

Всього вечерю :

 

 

 

20.7

20.7

25.9

14.6

14.6

19.6

39.6

39.6

46

369

369

459

Денне меню як джерело інформації для батьків про дитяче харчування.

   Згідно з пунктом 1.9 Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах,затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України,Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 №298/227,під час організації харчування необхідно принципів наступності, єдності вимог у дошкільному навчальному закладі й родині. Питання раціонального харчування дітей в нашому дошкільному закладі неодноразово включалось в тематику батьківських зборів,консультацій для батьків,висвітлювалось в інформаційних куточках. Для правильної організації харчування дитини вдома,особливо у вихідні та святкові дні,батьки повинні знати режим та специфіку харчування в дошкільному навчальному закладі. Саме тому щодня медична сестра в інформаційному куточку вивішує меню із зазначенням виходу страви,а на прикінці кожного дня вивішує денне меню на наступний день.

   В кожній групі та на харчоблоці вивішено таблицю,де зазначено орієнтовний обєм готових страв та окремих продуктів,що мають отримувати діти. В меню зазначаємо повні назви всіх страв та вихід страви відповідно до вікової категорії дітей: від 1 року до 3 років - це ясла;від 3 років до 6 (7) - це садок. У нашому закладі дошкільної освіти  діє триразовий режим харчування.  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Тактична медицина: Як діяти у разі поранень, травм та надавати першу допомогу.

Гасло тактичної медицини: «Правильні дії у правильний час!»

Ранній початок надання медичної допомоги — чинник, що значно підвищує шанси на виживання та відновлення функцій у пораненого. Тому існує поняття «золотої години» — час після поранення, протягом якого повинно розпочатися надання кваліфікованої медичної допомоги.

Основні причини смерті 80-90 % поранених — велика втрата крові та шок. Пошкодження, яких зазнають у сучасних збройних протистояннях, значно обмежують час для надання домедичної допомоги на полі бою. Смерть настає від декількох десятків секунд до однієї години.

Виділяють три етапи надання допомоги пораненим у воєнно-польових умовах:

  • Допомога в «червоній зоні» (під обстрілом)
  • Допомога в «жовтій зоні» (в укритті)
  • Допомога «зеленої зони» (під час евакуації)

1. Допомога в «червоній зоні» (англ. Care Under Fire — надання допомоги під вогнем у зоні обстрілу). Переважно складається з використання джгута і якнайшвидшого переміщення потерпілих у безпечне місце.

2. Допомога в «жовтій зоні» (англ. Tactical Field Care — надання допомоги на полі бою / в зоні укриття).

Процедура надання допомоги в «жовтій зоні»:

  • Оцінити стан пораненого, застосовуючи правило C-A-B-C (критична кровотеча — дихальні шляхи — дихання — циркуляція; в українській адаптації — КОЛЕСО: кровотечі — огляд — легені — ефективність — серце — оцінювання), і надати пораненому необхідну допомогу. Як варіант можна заповнити адаптований Протокол — картку, подібну до ілюстрації вище, яку заповнює медик або фельдшер під час надання першої медичної допомоги пораненому. Цю картку може заповнити й сам поранений або його побратим.
  • Оглянути пораненого на наявність небезпечних для життя кровотеч.
  • Зробити необхідні заходи для відновлення прохідності дихальних шляхів, зокрема введення носоглоткового повітроводу у разі потреби.
  • Обробити будь-які відкриті ушкодження грудної клітини. В разі напруженого пневмотораксу провести декомпресію.
  • Перевірити стан кровоспинного джгута, якщо він був застосований. Якщо на етапі надання медичної допомоги в умовах обстрілу ви накладали пораненому джгут для зупинки кровотечі з ран кінцівок, перевірити кровотечу.
  • Оглянути пораненого на наявність незначних кровотеч.
  • Оглянути пораненого на наявність будь-яких необроблених ран на кінцівках, які можуть бути небезпечні для життя, і обробити їх.
  • Продовжувати обробляти інші травми (накладення шин на переломи, перев’язка інших ран, опіків тощо).
  • Ввести знеболювальні й антибіотики, краще з аптечки пораненого, якщо має. Не використовувати за можливості свою аптечку, оскільки вона може знадобитися вам самим.
  • Вживати необхідних заходів для запобігання розвитку шокового стану або надати допомогу у разі шоку, що вже розвинувся.
  • Передати інформацію про пораненого медикам — військовому парамедику (санітарному інструктору) поблизу або цивільному лікарю чи фельдшеру, або зателефонувати 103.
  • Стежити за пораненим. Стежити за рівнем притомності кожні 15 хвилин і диханням пораненого. Якщо він притомний — розмовляти з ним, якщо є змога — підбадьорити, заспокоїти.
  • Записати дані клінічного огляду, відомості про виконані лікувальні заходи.

3. Допомога під час евакуації в медичні заклади «зеленої зони» (англ. Tactical Evacuation Care) — мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки. Переважно полягає у своєчасному супроводі до місця немедичної чи медичної евакуації.

Порядок надання домедичної допомоги у разі кровотеч:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/198061995875826

ПРИКЛАДИ ЗУПИНКИ КРОВОТЕЧ:

1. Накладання перев’язувального пакета:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/337544578309419

2. За допомогою стискувальної пов’язки:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/803943860564777

3. Накладання турнікета:

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/999546567637886

https://www.facebook.com/okorniychuk/videos/507895160670937

4. Накладання C.A.T. турнікета:

Джгут накладається однією рукою на 5-10 см вище від місця поранення, здебільшого як самодопомога, на верхню кінцівку (плече або передпліччя). Накладаючи джгут, здійснювати максимальний тиск до повного зупинення кровотечі.

5. Накладання імпровізованого джгута за допомогою ременя, складеного у вигляді подвійної петлі:

Логін: *

Пароль: *